Vad ska man se och göra i Ungern? 15 besök som inte går att missa!

Till de som undrar vad man ska göra i Ungernkommer de först att bli tillsagda att besöka huvudstaden budapest. Men Ungern är också en mycket mångsidig provins, rik på sin natur och sin jordmån, som erbjuder flera ingångspunkter till denna kultur med flera influenser. Här är några idéer för att komma dit!

Förundras över Budapests parlament

Fötter i vattnet, upplyst av strålkastare mot bakgrund av en tät mörk natt, är Budapests parlament säkert en av de finaste manifestationerna av den ungerska kungamaktens arkitektoniska storhet. Mer än 40 kg guld är ingjutna i dekorationerna av fasader, trappor eller tak. Om du inte vet vad du ska göra i Ungern när du anländer till Budapest, börja här!

Budapests parlament
Parlamentet © BRIAN_KINNEY

Dokumentera dig själv på Buda slott

Ungern är ett land av konst och historia lika mycket som mark. På Buda slott hittar du två viktiga museer, Nationalgalleriet och Historiska museet. Dessa vittnen till kungarikets ärorika förflutna är en viktig mellanlandning för dem som inte vet vad de ska göra i Ungern för att fördjupa sig i landets historia. För övrigt, slottet innehåller också en överdådig arkitektur och till och med en labyrint grävd av vattnet från den varma källan. Det är därför det finns med på UNESCO:s världsarvslista!

Buda slott i Ungern
Budaslottet © zgphotography

Ta en paus vid Budapests termalbad

Ungerns kontinentala klimat får ibland kvicksilvret att sväva till mycket höga temperaturer. För att ta ett uppfriskande dopp, bege dig till stadens berömda termalbad, som också är en plats att träffas och koppla av. Närmare 300 fjädrar försörjer lokalerna, av vilka en del driver ut vatten vid nästan 80°C. Det räcker med att säga att även på vintern är termalbaden fortfarande lika välkomnande för dem som inte vet vad de ska göra i Ungern för att koppla av.

termalbaden i Budapest
termalbaden i Budapest © rh2010

Korsa Donau på Kedjebron

Kedjebron, som förbinder de två antika städerna Buda och Pest, som gav huvudstadens nuvarande namn, är en skatt av arkitektonisk uppfinningsrikedom och en verklig teknisk bedrift för tiden. Det är också en perfekt plats för beundra blinkandet av ljus på floden på natten och en av huvudstadens väsentliga övergångspunkter att göra i Ungern absolut för att gripa hela den kejserliga tidens storhet.

Budapest Kedjebron
Kedjebron © Noppasinw

Ta bilder från Fisherman’s Bastion

Detta belvedere byggdes 1902 för att hedra de fiskare som skyddade distriktet är också en hyllning till hövdingarna för de grundande stammarna i Ungern. Vart och ett av de sju tornen är tillägnat ett av dem, men om Fisherman’s Bastion är ett måste i Ungern beror det framför allt på att utsikten den erbjuder är ointaglig och att foton som du tar uppifrån kommer med nödvändighet att vara exceptionellt.

Fisherman's Bastion Ungern
Fisherman’s Bastion © zgphotography

Bada i Balatonsjön

Om Budapest är turismens epicentrum i Ungern, är provinsen ändå hem för ett antal underverk. Dessa är naturliga först och Balatonsjön är verkligen en av de mest magiska. Smeknamnet Lilla Ungerska havet, sjön är både en plats för underhållning och fester med många vattenaktiviteter och nattklubbar. Men också ett bra ställe för dem som vill ha en avkopplande och lugnande semester i Ungern.

Balatonsjön
Balatonsjön © Horváth Botond

Parcourir le Parc National de Hortobágy

Naturälskare kommer att vara lika glada över att utforska nationalparken Hortobágy. På sajten kommer du att bli förvånad över jordbruksrikedomen i regionen men också genom sina stora gräsytor där man leker halvvilda hästar, typiskt för regionen. Ett måste i Ungern för alla som är intresserade av vilda djur och miljöskydd.

Hortobágy nationalpark att göra i Ungern
Le Parc National Hortobágy © majorstockphoto

Besök Szeged

Södra Ungern är också ett land fullt av rikedomar och överraskningar. Denna stora slätt har ett soligt klimat och staden Szeged är mycket uppskattad för sin kulturella rikedom. Det är också hem för några av de monument som måste ses i Ungern, såsom Grôf Palator, katedralen eller dess synagoga. Det är också en idealisk plats att upptäcka nya smaker och smaka på gulasch eller den lokala fisksoppan.

Szeged Ungern
L’église de Szeged © jankost

Ta vinvägen på Tokaj-sidan

För älskare av bra produkter som undrar vad de ska göra i Ungern rekommenderar vi att de utforskar de östra regionerna, i synnerhet Tokaj-regionen. Det är här vi kan gå från vingård till vingård för att smaka på specialiteterna som har gjort landets vinrykte. Vi rekommenderar särskilt Tokay, ett sirapslikt och välsmakande vin eller det berömda röda vinet Egri Bikavér, vars namn översätts till ”tjurblod”.

Tokaj-vingårdarna i Ungern
Les vignes de Tokaj © dmpalino

Ta en omväg genom staden Pécs

Gå sydväst för att upptäcka staden Pécs, vars rykte som turistnav bygger på ganska motsägelsefulla egenskaper. Staden är först en idealisk plats att bläddra i religiös historia landskomplex. Moskéer, synagogor och tidiga kristna begravningsplatser lever här i harmoni. Men Pécs är också favoritdestinationen för ungdomar som undrar vad de ska göra i Ungern på skoj. Viktig universitetsstadPécs erbjuder ett rikt nattliv där barer och klubbar är allestädes närvarande.

Pécs Ungern
Pécs © Thomas Launois

Att hitta vila i Hollókó

De som tvärtom vill ta sig tid att leva måste passera genom byn Hollókó. Listad som en UNESCO: s världsarvslista, den har behållit en originell och förtrollande charm vilket utan tvekan leder till dagdrömmande. Tiden tycks verkligen gå långsamt här och det är inte ovanligt att stöta på invånare klädda i traditionella dräkter, typiska för ungersk folklore.

Holloko Ungern
Le village de Holloko © Bernadett

Öppna dina horisonter från fästningen Visegrad

En annan plats som måste besökas i Ungern, fästningen Visegrad ligger bara cirka trettio kilometer norr om Budapest. Mer än 350 meter över Donau, dess citadell erbjuder en exceptionell utsikt (bland Ungerns vackraste landskap) vid floden som matar regionen och kommer att glädja historieintresserade med utställningarna som den rymmer, som är bland de mest intressanta i Ungern.

Visegrad fästning
Visegrad fästning © zgphotography

Navigera i Donaus vatten

För dem som älskar naturen, om det finns en sak att göra i Ungern absolut, är det att segla på Donau. Många företag erbjuder möjlighet att gå ombord från Budapest och nå städer av kulturell betydelse som Szentendre till exempel. Den omgivande naturen och flodens majestät kommer att erbjuda dig Otroliga bilder och minnen!

Szentendre
Segling till Szentendre © zgphotography

Gå runt i staden Eger

Staden Eger är känd för sina viner, som vissa inte tvekar att jämföra med våra Bourgogne, och dess termiska vatten. Staden Eger är en av de mest attraktiva i landet. I hjärtat av en ihålig dal och omgiven av kullar över vilka vingårdarna sträcker sig, är staden en passage att göra i Ungern för alla naturälskare och gastronomi.

Eger, Ungern
Eger © marinadatsenko

Skäm bort dig själv i vattnet i Heviz termiska sjö

Även om den är mycket turistisk och något denaturerad av dess bankers betong, förblir den termiska sjön Héviz en speciell plats i det ungerska landskapet. Det är det verkligen den femte största i världen och framför allt den hetaste med en konstant temperatur på 33°C. På vintern täcker ett imponerande ångskikt dess vatten och erbjuder en målning som är mest unik för den förbipasserande besökaren. Och dessutom skulle den naturliga radioaktiviteten i dess sjö vara ett utmärkt botemedel mot nervsjukdomar!

lac termisk Heviz
Le lac thermal de Heviz ©andras_csontos

Måste-se i Ungern … och efter?

När du väl har besökt Ungernkommer det inte att vara svårt för dig att nå ett av dess många gränsländer. Kroatien är särskilt attraktivt tack vare kuststäder som Split eller Dubrovnik. Du kan också nå Österrike och dess kejserliga förflutna eller på väg mot de magnifika bergen från Slovakien. Ungern är ofta en gränsövergång för dem som går ombord en turné i Europa. Så varför inte du?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *