13 saker att inte missa på Gran Canaria

Gran Canaria är mindre känt än Teneriffa, men vissa föredrar det framför sin berömda granne. Det första skälet är det ön har ett brett utbud av landskap. Saharas sanddyner, snötäckta berg och subtropiska zoner bildar ett stimulerande och attraktivt lapptäcke för älskare av att byta landskap. Å andra sidan, det mångkulturella förflutna av ön har lämnat några lämningar som förskönar denna naturresa med en historisk smak som uppskattas av turister. Här är saker att göra på Gran Canaria!

Promenera nerför Calle Triana i Las Palmas

På norra delen av ön är huvudstaden Las Palmas ingångspunkten för många resenärer och staden är redan ett första tillfälle att förundras. För att ta pulsen på staden råder vi dig att ta en promenad in calle Triana, den livligaste och mest livliga gatan i huvudstaden.

Calle Triana i Las Palmas
Calle Triana och dess arkitektur © dudlajzov

Fördjupa dig i historien i hjärtat av Véguéta-distriktet

Den andra aktiviteten att göra på Gran Canaria när du landar i Las Palmas är att besöka medeltida stadsdelen Vegeta. Här skrivs stadens förflutna i ljusa färger på fasaderna på huvudstadens museer och historiska monument. Vi råder dig särskilt Santa Ana-katedralen, Canario-museet och naturligtvis Vegeta-marknaden.

Santa Ana till Las Palmas
La cathédrale Santa Ana © Balate Dorin

Lär dig om kolonisationens historia på Casa de Colón

I stadsdelen Véguéta rekommenderar vi dig framför allt att besöka de Columbus hus. Det är verkligen här som den berömde Christopher Columbus stannade en tid. Museets 13 rum återfinns koloniseringens historia i allmänhet men också den kanariska kulturens innan spanjorerna invaderade ön i slutet av 1400-talet.

Casa de Colon saker att göra på Gran Canaria
Huset Columbus © Oleg Znamenskiy

Beundra utsikten från Roque Nublos höjder

Efter huvudstadens glädjeämnen, bege dig till öns centrum och den 80 meter höga Roque Nublo. Denna basaltmonolit erbjuder en poäng av vue unik sur la Caldera de Tejeda och landskapet både mån och ”västerländskt” som omger det. På vintern, ta med lite ull, för det kan vara kyligt på mer än 1 800 meter över havet!

Roque Nublo på Gran Canaria
Utsikt från Roque Nublo © carol_anne

Vandra runt Pico de las Nieves

Den högsta toppen på ön är Toppen av snön. På nästan 2 000 meter över havet är det omgivet av ett bergsområde där bara barrträd tränger igenom öknen och mineraljord. Det är naturligtvis en av platserna att göra på Gran Canaria absolut om du vill förstå allt det rika landskapet på vad som ibland kallas ”kontinentön” på grund av den klimatiska mångfalden som frodas där.

Panoramautsikt efter Pico de las Nieves
Panoramautsikt efter Pico de las Nieves © Aleksandar Todorovic

Gå runt Caldera de Bandama

Ön Gran Canaria, liksom hela skärgården, är vulkanisk till sin natur och erbjuder därför några av de mest extraordinära promenaderna på planeten. Runt Bandamacalderandu kan vandra på fritiden och, om du känner för det, dyka ner i jordens tarmar till hjärtat av den vilande vulkanen.

Vandra till Calder de Bandama
Vandra till Calder de Bandama © Tamara Kulikova

Gå tillbaka till ursprunget vid Cueva Pintada

Den målade grottan, eller «grotte peinte» på bra franska, ligger på sidan av Galdar, i nordvästra delen av ön. I det arkeologiska museet såväl som i den intilliggande trädgården kan man begrunda paleolitiska grottmålningar men också ruinerna av en pre-spansktalande Guanche-stad. En plats att göra på Gran Canaria för alla historieälskare!

Cueva Pintada på Gran Canaria
Målad grotta © dudlajzov

Gå och klättra på sluttningarna av Barranco de Fataga

Barranco de Fataga är en kanjon i miniatyr som påminner om New Mexicos torra och fientliga landskap. Du kan vandra dit och bergsklättringsentusiaster kommer att hitta en idealisk plats att leva på sin passion. Och kanske nå Belvedere av Utsiktspunkten Degollada de la Yegua på ett alternativt sätt att upptäcka en av de vackraste utsiktspunkterna i hela skärgården.

Barranco de Fataga på Gran Canaria
Fataga-ravinen © IVÁN VIEITO GARCÍA

Besök byn Fataga

När dina bedrifter har åstadkommits rekommenderar vi att du stannar till lite i byn Fataga, en av de vackraste byarna på ön. Väl planterad på sin klipphäll och omgiven av en palmlund svävar den som en känsla av tidlöshet i denna by som har lyckats bevara sig från modernitetens influenser.

Fataga, en vacker by på Gran Canaria
Fataga, en vacker by © Stephan Strange

Hälsar Jungfrun av Teror

Staden Teror har också en autentisk och bergig charm, men dess berömmelse beror framför allt på Basilica of Our Lady of the Pine. Denna jungfru är en bild av Gran Canarias beskyddarinna och varje 8 september, pilgrimer flockas från hela regionen att visa honom respekt. Inte att missa under några omständigheter om du vill uppleva den lokala kulturen när den är som mest andlig.

Basilica of Our Lady of Pine i Teror
Basilica of Our Lady of the Pine © Henryk Sadura

Ta en tur till Maspalomas sanddyner

Detta är en av aktiviteterna att göra på Gran Canaria som nämns i alla guider. I sanddynerna i Maspalomaskommer du att få intrycket av att dyka in i hjärtat av Sahara, särskilt eftersom kamelerna är närvarande för att bära turisterna under utflykten!

Maspalomas sanddyner
Maspalomas sanddyner © nito

Fira livet på Playa del Inglés

Fina sandstränder är ganska sällsynta på ön Gran Canaria, men det finns en som är särskilt attraktiv för inbitna festälskare. Playa del Inglés kantas av många restauranger, lyxhotell och naturligtvis nattklubbar. En idealisk plats att släppa taget innan du somnar lugnt på en av solstolarna på stranden!

Playa del Ingles saker att göra på Gran Canaria
Playa del Ingles © Liliya Trott

Bronzer på Amadores Beach

Vill du ha (lite) mer lugn att sola dig i sanden rekommenderar vi Playa de Amadores istället. De två vallarna som skyddar stranden säkerställer också vattenlugn och du hittar alltid, åtminstone under lågsäsong, ett rum att hyra inte långt därifrån.

Playa de Amadores på Gran Canaria
Playa de Amadores © eyewave

Användbar information

Slutligen, här är lite information som hjälper dig att förbereda dig för din vistelse:

  • Kommer dit: från Paris tar det dig mellan 3h30 och 4h att nå Gran Canaria med direktflyg. Många företag erbjuder regelbundna flyg till Gran Canarias flygplats, som ligger cirka tjugo kilometer från huvudstaden, som du enkelt kan nå med taxi.
  • Ta sig runt ön: taxin är en ganska ekonomisk lösning i närheten av Las Palmas. I synnerhet kommer det att tillåta dig att nå startpunkterna för vandringslederna. Du hittar till och med deras telefonnummer skrivna på paneler, väldigt praktiskt! Men vet också att bussnätet är mycket väl utbyggt.
  • När ska man gå : analysera temperaturerna månad för månad för att definiera den bästa perioden att lämna efter klimatet.
  • Allmän information: Gran Canaria är förvisso ett av de säkraste turistmålen i världen, men vi råder dig ändå att vara försiktig med dina tillhörigheter, särskilt i huvudstaden Las Palmas i högsäsong.
  • BESÖKS CENTER : Här är den officiella länken till Gran Canaria turistbyrå.

Det väsentliga på Gran Canaria… och efteråt?

Ett besök på Gran Canaria kommer att glädja både historieintresserade och naturälskare. Mångfalden av landskap är utan tvekan en av dess mest intressanta särdrag, men ”kontinentön”, som vissa kallar den, är också en smältdegel av kulturer som har lyckats behålla sin identitet samtidigt som den öppnar upp för turism. Historiska besök att göra på Gran Canaria saknas därför inte och du kan behöva återvända flera gånger till en av de mest vackra kanarieöarna att gå runt!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *