Vad ska man se och göra i Split? 10 besök som inte går att missa!

Split sprider sin charm på den kroatiska dalmatiska kusten och är frukten av drömmen om en ambitiös kejsare. Grundad på resterna av Diocletianus palats, är den antika staden hem för en mängd exceptionella arkitektoniska strukturer. De olika invasionerna, bysantinska, venetianska eller österrikiska… har slutfört att ge den denna unika historiska och konstnärliga cachet, vilket utan tvekan ger den statusen som Adriatiska havets pärla. så här är det listan över saker att se och göra i Split!

Upptäck Diocletianus palats

Det första av besöken att göra i Split är uppenbart. Diocletianus palats, byggt från 305, utgör själva grunden för staden, på vilken de olika konstruktionerna byggdes. Vi rekommenderar särskilt Peristyle, slottets bankande hjärta, Vestibulen vars speciella akustik gläder kroatiska sångare eller till och med de underjordiska passagerna där utställningshallar och souvenirbutiker finns.

Diocletianus palats
Diocletianus palats ©cascoly

Beundra utsikten från klocktornet i Saint-Domnius-katedralen

Grunden till kejsar Diocletianus mausoleum återinvesterades av byggarna för att lägga de första stenarna till Saint-Domnius-katedralen där från 650. Magnifikt arbete som korsar romersk och romansk arkitektur, det har det speciella med att integrera ett klocktorn överträffade en campanile mer än 60 meter hög. En panoramapunkt att göra i Split absolut !

Domnius katedral
La Cathédrale Saint-Domnius ©Donyanedomam

Gå på Riva

Bland promenaderna att göra i Split, det finns en som vinner alla röster. Strandpromenaden på Riva som går längs havet är en blandning av romantik, charm och bekvämligheter. Insinuerar sig själv mellan vågorna och Diocletianus palats, Riva är full av kaféer och restauranger. Det är därför perfekt för att beskåda en solnedgång över Adriatiska havet eller beundra de lyxiga yachter som sakta gungar i hamnen!

Riva Split
Riva © xbrchx

Promenera genom distriktet Veli Varos

För att dyka in i kroatiska Dolce Vita är Veli Varos-distriktet en idealisk plats. Små pittoreska gator cirkulerar mellan de medeltida byggnaderna och förbinder charmiga torg. Aktiviteten och animationen finns alltid där! Grannskapstrapporna är också ett måste i Splitsärskilt de delar som skuggas av vegetation, som kommer att skydda dig från den kroatiska solens anfall mitt i sommaren.

Veli Varos Split
Veli Varos ©DR

Dröja kvar på Place de la République

Även namngiven Prokurativ av lokalbefolkningen sticker Place de la République ut från arkitekturen i den historiska stadskärnan genom de nyrenässanselement som integrerats av venetianarna och dess flamboyanta färger. Avslöjar stadens överdådiga förflutna, det här torget är ett måste i Splitsärskilt eftersom konserter och kulturevenemang ofta hålls där på sommaren.

Republic Square i Split
Republikens torg ©xbrchx

Fördjupa dig i antik historia på Splits arkeologiska museum

Det största museet i Kroatien rymmer en exceptionell samling av föremål och reliker från antiken. Dessa samlingar talar till oss från början av Splits grundande, men också Salonas historia. Denna närliggande romerska stad var kejsar Diocletianus födelseplats. Det var därför hon som pressade honom att sätta upp sina kvarter i Split, och erbjöd den första ankarpunkten för invånarnas framtida bosättning, som sökte skydd under invasionen av avarerna.

Split arkeologiska museum
Arkeologiska museet ©Bernard Gagnon

Förundras över skulpturerna i Meštrović Gallery

Den mest kända av kroatiska skulptörer, en tillämpad elev till Auguste Rodin, hade sommarresidens i Split. Förvandlat och rehabiliterat har platsen blivit ett museum tillägnat hans talang och utställningen av hans verk. Denna exceptionella plats, måste göra i Split för konst- och historieälskaresärskilt hus i sin trädgård statyn av Persefone, som regelbundet nämns som en av konstnärens största prestationer.

Galerie Mestrovic Split
La Galerie Mestrovic ©SchiDD

Gå på Marjan Hills höjder

Hem till våra två tidigare intressanta platser att göra i Split, är Marjan Hill också en naturpark, regionens verkliga gröna lunga, särskilt trevlig på sommaren. Från stranden, kantad av gång- och cykelvägar, klättra upp till de 178 meter av Belvedere medan du går bland tallarna. Där uppifrån kommer du att bli förvånad!

Marjan Hills
Colline Marjan ©stockinasia

Gå uppför Marmontova Street

En kvarleva av den franska ockupationen, namnet på denna gata är hämtat från general Marmont, som var administratör av regionen under den korta Napoleonska dominansen. Idag är Marmontova en internationell gata som hyser stora mode- och lyxmärken, men också konstgallerier och en biograf. GATEN att göra i Split om du vill shoppa!

rue Marmontova Split
Marmontova Street ©500px

Besök Klis fästning

Några kilometer från staden erbjuder den medeltida fästningen Klis en unik utsikt över Split och dess kuster. Men om fästningen har blivit en plats att göra i Split absolut, är att det är känt att ha varit värd för inspelningen av vissa avsnitt av Game of Thrones. Fans kommer att uppskatta att hitta ”slavarnas stad” i serien, genom att ta en enkel buss från Split och sedan klättra uppför de få trappstegen som skiljer dem från deras drömmar.

Klis fästning
Klis fästning ©jasminam

Användbar information

  • När ska man åka till Split : Adriatiska kusten tillåter besök under alla årstider. Du bör också veta att på sommaren överstiger temperaturen regelbundet 35°C och priserna fördubblas! Se detaljerna för väderprognos för året.
  • Hur man tar sig runt Split : Om du inte planerar utflykter utanför stan kommer dina fötter att räcka till! Det finns fortfarande ett nätverk av mycket praktiska bussar för att nå de mest avlägsna distrikten och vi avråder dig ärligt talat från att hyra en bil eftersom det är krångligt att parkera i stan.
  • Hur man når Split från Frankrike : Planet är uppenbarligen det bästa sättet. Från Paris hittar du direktflyg som tar dig till Split på drygt två timmar. Priserna varierar mycket beroende på säsong. Ett ledord: boka i förväg!
  • Vilken valuta accepteras i Split : Officiellt är det fortfarande den kroatiska valutan, kunan, som reglerar utbyten på plats. Men du kommer att se att du ofta kommer att erbjudas att betala i euro. Många distributörer tillåter dig att ta ut pengar på plats, men akta dig för de provisioner som tas ut av bankerna.

Det väsentliga med Split… och efter?

Om det är massor av turer av historiskt intresse att göra i Split, detta är också fallet i andra städer i Kroatien. Vi tänker särskilt på Dubrovnik och dess oförstörbara vallar eller Pula och dess amfiteater som påminner om stadens romerska förflutna. Men det är Kroatien också en myriad av öar, var och en vackrare än den andra. Hvar och dess himmelska stränder, Mjlet och dess naturpark, Kroatien är hem för så många underverk att du kan tillbringa sex månader där utan att se allt!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *