Vad ska man göra runt Dijon? 9 resor inte att missa

Upptäck dessa platser runt Dijon

Tidigare hertigdömet Bourgogne, har regionen lyckats bevara ett mycket rikt historiskt arv, synligt i arkitekturen i dess många byar. Runt Dijon, älskare av gamla stenar kommer att bli glada, liksom vinälskare och gourmeter. Så många vackra upptäckter att göra i Bourgogne!

Ta en oenologikurs i Beaune

Bland de 3 900 vingårdarna i Bourgogne är Beaune en av de mest kända. Här är allt tillägnat gudarnas nektar. Först hittar du vinmuseet i Bourgogne, ett måste för att bättre förstå hur lokal vinodling fungerar. Gå sedan tillBourgogne vinskola som erbjuder många aktiviteter. För en första upptäckt kan du till exempel välja formeln ”Vandra mellan vingårdar och viner”: under 2 timmars promenad kommer du att åtföljas av en expert och passionerad tränare som får dig att upptäcka hemligheterna med de lokala vinerna. Detta följs av provning av tre olika viner. En perfekt aktivitet som ett par eller med vänner runt Dijon!

🍷 Hitta alla enologikurser och vinprovningar runt Dijon.

Beaune vinmuseum
Vinmuseet i Beaune ©Etienne GONTIER / Pixabay

Besök Edmond Fallot senapsfabriken

Även beläget i Beaune, den Fallot senapsfabrik är en institution runt Dijon. Ett familjeföretag sedan 1840, producerar senap på traditionellt sätt, fröna mals med en stenkvarn. Besöket inkluderar en ”Museum” -avdelning, sedan en interaktiv rundtur som introducerar dig till Bourgognesenapens historia. Slutligen kommer du att besöka produktionsplatsen. I butiken hittar du en senapsbar där du kan smaka på majoriteten av husets produktioner. Perfekt innan du shoppar!

Fallot senapsfabrik
Senapen Fallot ©Hugo4wiki / Wikipedia Commons

Luftballongflyg i Beaune

Är du sugen på storslagna upplevelser? Ta dig till skyarna under en luftballongflygning för att njuta av Bourgognes otroliga landskap ! Bara 40 minuters bilresa från Dijon går du med David och hans team på ett flyg från Beaune. Du deltar i förberedelserna för flygningen och deltar i den magiska upplevelsen att blåsa upp ballongen! Du lyfter för en 1-timmes tur i luften: a ögonblick unikt och intensivt. En vacker present att dela med älskare, vänner eller familj!

👉 Frestad av erfarenhet ? Boka ditt flyg nu !

Ballongflygning Burgundy nära Dijon
Flyger över Bourgogne © Julien

Ta en promenad i Morvans regionala naturpark

Vill du ha natur runt Dijon? Bara 1 timme bort, den Morvan regionala naturpark kommer att glädja vandrare. Förutom de många lederna som passar alla nivåer har parken även flera ridkurser. En varm sommardag ger sjöarna dig den perfekta paus för att svalka dig. Om du vill göra nautiska aktiviteter, bege dig till Settons Lake, till exempel: kanotpaddling, trampbåtar, stränder… något för alla, i en kanadensisk skogsmiljö!

Settons sjö runt Dijon
Settons Lake ©luctheo / Pixabay

Hyr en Stand Up Paddle på Lac des Settons

Med vänner eller familj, kom och upptäck Lac des Settons på en paddel till en stund av nöje och avkoppling. Efter en snabb briefing med nautiska basteamet om hur paddlarna fungerar och om säkerhetsreglerna som ska respekteras på sjön, ger du dig av för en 1 till 2 timmars tur i denna magnifika miljö. i hjärtat av den regionala naturparken Morvan. Dra också nytta av de många stränderna vid sjön för en picknickpaus eller ett solarium!
Läs mer om den här aktiviteten.

Njut av aktiviteterna på Lac des Settons
Njut av aktiviteter på Lac des Settons © Florent

Upptäck Châteauneuf-en-Auxois

Denna medeltida by, nära Bourgogne-kanalen, är listad “Frankrikes vackraste by”. Dess historiska centrum är anmärkningsvärt bevarat och består av vackra bostäder, med frontoner och fantastiska trappor som kan ses i kröken av kullerstensgator. Omgiven av en militär fästning, byn har också ett slott som kan besökas året runt. Varje sommar välkomnar Châteauneuf samtida konstnärer, vars verk smälter vackert in i platsens medeltida atmosfär. En fantastisk tillflyktsort att göra runt Dijon!

Chateauneuf-en-Auxois
Châteauneuf en Auxois © spuntz / Pixabay

Starta Camino de Santiago, i Vézelay

Den mytomspunna Way of Compostela har fyra möjliga avgångar i Frankrike, inklusive en runt Dijon, i Vézelay. Du behöver inte gå de 880 km till Saint-Jean-Pied-de-Port, i Pyrenéerna! Du kan till exempel bara göra ett eller två steg, bara för att få dig på humör. Från ”den eviga kullen” i Vézelay kommer två spår att vara tillgängliga för dig: antingen i riktning mot Tannay eller mot Bazoches. Troende eller ej, kan Compostelas väg vara en viktig inledande vandring, i fotspåren av de tusentals pilgrimer som har vandrat dessa länder.

colline Vézelay
Vézelay hill ©Benh LIEU SONG / Wikipedia Commons

Smaka Flavigny anis

Känner du till dessa små godisar med oefterhärmlig smak? Runt Dijon, riktning Flavigny-sur-Ozerain. Vid din ankomst kommer du att charmas av dess kullerstensgator, dess tre befästa portar och dess vallar. Låt dig guidas av den berusande doften av anis som kan kännas i hela byn, till det gamla benediktinerklostret. Det finns handgjorda dragéer, från lokala produkter. L’atelier och den karolingiska kryptan kan besökas gratis året runt.

anis Flavigny
Flavigny anis ©Qwave / Wikipedia Commons

Vandring från Dijon

Vill du strosa runt i Dijon utan att ta bilen? Metropolen erbjuder 34 stadsnära banor att ta hemifrån eller från en stadsbusshållplats. Väldigt praktiskt om du inte transporteras! Sammanlagt finns det 340 km markerade leder som får dig att upptäcka arvet från tätorten. I guiden Dijon metropol…till fots alla kretsar är detaljerade, beroende på tiden du har eller svårighetsgraden.

Combe Park vandring
Vandringsled i Parc de la Combe ©François de Dijon / Wikipedia Commons

Är du redo att upptäcka alla dessa underverk runt Dijon?

I denna region som är genomsyrad av historia finns det många platser att utforska runt Dijon. Kolla vädret, förbered en picknick och ge dig av för att besöka överdådiga byar … eller vandra i en exceptionell miljö! Har du några andra favoriter i området? Dela dem med oss ​​i kommentarerna, eller fortsätt läsa genom att upptäcka det oförglömliga Bourgogne.

Men förresten, innan du ger dig ut för att upptäcka omgivningarna, vet du det redan det väsentliga i staden Dijon ?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *