De 10 viktiga besöken att göra i Rouen!

Rouen är en hamnstad och har många aspekter. Märkt av historia sedan antiken, deltog hon i Jeanne d’Arc-staben. Idag har staden med 100 klocktorn känt till bevara sin gamla själ, samtidigt som man blickar mot framtiden. Vid kanten av Seine, längs dess kullerstensgator kantade av korsvirkeshus eller på stadens höjder, kommer det att reservera dig vackra överraskningar. Vad ska man göra i Rouen? Här är våra 10 viktiga besök!

Promenera genom de medeltida gatorna

Detta är det första man kan göra i Rouen för att få en överblick över staden. Centrum är huvudsakligen fotgängare, vilket gör att du kan uppskatta all dess skönhet. Med runt 2 000 färgglada korsvirkeshus har gränderna en galen charm. En av de mest intressanta platserna är distriktet Saint-Maclou, även kallat ”Quartier des Antiquaires”. Missa inte Gros-Horloge, en renässansskatt.

Rouen körfält
En gränd i staden ©Ekaterina Belova

Gå i fotspåren av Jeanne d’Arc

Det är på Place du Vieux Marché som Jeanne d’Arc brändes levande 30 maj 1431. För att lära dig mer om hans berättelse och rättegången som ledde till hans död, gå tillHistorisk Jeanne d’Arcinrymt i Skärbiskopspalatset. Denna interaktiva utställning kommer att fördjupa dig i medeltiden, tillsammans med Pigan. En annan attraktion att göra i Rouen: en kurs med en audioguide i fotspåren av Jeanne d’Arc.

marknadsplatsen Rouen
Gamla torget ©Richard Semik

Se Notre Dame-katedralen

En skatt av gotisk konst, Notre-Dame-katedralen dominerar staden och imponerar med sin gjutjärnsspira som kulminerar på 151 meters höjd, vilket gör den till den högsta i Frankrike. Detta besök är ett måste i Rouen, båda den är kopplad till stadens historia genom århundradena. Det är till exempel här som hertigarna av Normandie vilar, liksom hjärtat av Richard Lejonhjärta.

Notre Dame-katedralen
Notre Dame-katedralen ©Alonbou

Utsikt över staden från Sainte-Catherine

Vad ska man göra i Rouen för att få ett vackert panorama över staden? Klättra upp för de 525 trappstegen som leder till toppen av Sainte-Catherine Hill. Från toppen av sina 140 meter, det erbjuder en hisnande utsikt. Det är också här som målaren Claude Monet producerade sitt verk ”General view of Rouen” 1892. Om du har tid, förbered en picknick att njuta av på plats!

St. Catherine Hill
Utsikt från Sainte-Catherine-kullen ©Suzanne Plumette

Ta en tur till Panorama XXL

Denna stora blå byggnad, belägen på stranden av Seine, lockar alla ögon, och det med all rätt! Detta är ett besök att göra i Rouen om vädret är dystert. Le Panorama XXL är en ovanlig kulturell plats som visar 360° panoramaverk. Dessa målningar kombinerar målning, teckning, digital fotografi och originalljudspår och inbjuder dig att resa. Fördjupa dig i hjärtat av det antika Rom eller i det medeltida Rouen! Du kan också beundra extraordinära landskap som Amazonas eller Stora barriärrevet.

Panorama XXL Rouen
Panorama XXL , vid hamnen ©Freddy de Hosdent ©Wikipedia Commons

Ta en promenad i Jardin des Plantes

Detta är en fantastisk promenad att göra i Rouen, särskilt om du är med din familj! Jardin des Plantes täcker 85 000 m² och består av olika utrymmen där växter från de fem kontinenterna är representerade. Engagerad, deltar aktivt i bevarandet av hotade växtarter. En relaxavdelning, den erbjuder också ett magnifikt växthus samt många voljärer där parakiter och papegojor leker glatt.

växtträdgård i Rouen
Växtträdgården ©BinhSon

Upptäck staden med 100 torn

Det var Victor Hugo som gav detta namn till Rouen 1830. Staden har verkligen många religiösa byggnader av olika stilar och perioder. Arkitektur- och historiefans kommer att älska det! Vad ska man göra i Rouen? Besök till exempel Saint-Ouen-klostret och dess gigantiska proportioner, eller den nyligen genomförda Jeanne d’Arc-kyrkan och dess häpnadsväckande blandning av modernitet och klassisk konst.

Saint-Ouen Abbey
Saint-Ouen Abbey ©makasana foto

Besök Rouen längs Seine

Seinen delar staden i två delar, floden är därför ett centralt inslag i Rouens befolkning. På dess stränder, kajer har anlagts för att kunna gå eller cykla. Du kan också navigera på Seine under en utflykt: perfekt för att ha en annan syn på staden. Rouen välkomnarFrihetsarmén, en mötesplats där de största segelbåtarna i världen samlas. En oslagbar promenad att göra i Rouen!

Rouen hänge l'Armada
Rouen under Armada © jeanphilippe delisle

Utforska Museum of Fine Arts

Om det finns ett museum att besöka i Rouen så är det detta! Den täcker alla epoker och samlar stora samlingar av målningar, skulpturer och konstverk. Till exempel kan du beundra verk av Monet, Renoir, Delacroix, Modigliani och många andra! Sextio rum välkomnar dig att njuta av utsikten. Förutom de fantastiska permanenta samlingarna, Museum of Fine Arts anordnar regelbundet tillfälliga utställningar.

Museum of Fine Arts
Le musée des Beaux-Arts ©Valery Ded / Wikipedia Commons

Unna dig lokala specialiteter

Foodies notera, dina smaklökar kommer att bli förvånade! Som på andra ställen i Normandie har Rouen många charmiga restauranger där man kan smaka utmärkta lokala produkter. Äpplet kommer givetvis att stå i centrum för många rätter, förknippade till exempel med anka. Ostarna parfymerar och väcker tallrikarna, som den mytomspunna camemberten. På den söta sidan är äpplet också i rampljuset, tillagat och karamelliserat på tusen sätt. Detta är en gourmetaktivitet att göra i Rouen!

restaurang i Rouen
Upptäck gastronomi i charmiga restauranger ©Ekaterina Belova

Användbar information

Slutligen, lite information för att förbereda din vistelse så bra som möjligt:

  • Turistbyrå : Turistbyrån anordnar guidade turer med många teman och beroende på barnens ålder om du är med din familj.
  • Museer: Stadens museer är gratis, som det fantastiska konstmuseet.
  • Transporter: Bra att veta, all kollektivtrafik är gratis på lördagar.
  • Väderleksrapport : Kolla upp väderprognosen för Rouen innan du packar dina väskor!

Måste-se i Rouen … och efter?

Vilka vackra besök att göra i Rouen! Om du vill utöka din eskapad i regionen, tveka inte att konsultera vår artikel om 27 saker att se i Normandie !

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *