Vad ska man se och göra i Riga? Våra 10 viktiga besök!

Riga är en unik huvudstad som överraskar många turister. När man promenerar i stan är det inte ovanligt att man passerar på några minuter, av en bohemisk atmosfär representativ för den traditionella kulturen i landet, med en trendig atmosfär i bilden av lokal ungdom. Denna dubbelhet finns också i arkitekturen, med ett medeltida centrum och ett berömt jugenddistrikt. Att besöka Riga är att kasta sig in i hjärtat av europeisk historia, att kombinera ryska och västerländska influenser, att njuta av livliga nätter eller att koppla av på stränderna vid Östersjön. Du kommer att bli förvånad över allt som finns att se i den lettiska huvudstaden. Här är de 10 måste-göra-upplevelserna i Riga!

Promenera genom kullerstensgatorna i de gamla kvarteren

Det är bra att gå vilse i Gamla Riga. Vid svängen av kullerstensgatorna kommer du i sin tur att upptäcka stora renässansresidens, medeltida torg, gotiska hus, färgglada palats. Här, ingenting är sig likt och allt blandas i en vacker kakofoni av färger och epoker. Alla stilar samexisterar och det är detta som gör charmen i huvudstadens historiska centrum.

Riga gränder
De smala gatorna i Riga ©KavalenkavaVolha / IStock

Ta höjden från klocktornet i Saint-Pierre-kyrkan

I gamla stan ligger Peterskyrkan. Från dess torn som ligger nästan 70 m högt erbjuds hela Lettlands huvudstad till dig. Panoramat är helt enkelt exceptionellt. Detta ger dig en fantastisk överblick med Daugava-floden som rinner genom staden, jugendbyggnaderna, katedralen och Östersjön i fjärran. En trevlig upplevelse att göra i Riga!

Peters klocktorn
Peters klocktorn ©NakNakNak / Pixabay

Gå tillbaka i tiden på Ockupationsmuseet

Känsliga själar avstår! de ockupationsmuseet är ett måste i Riga om du vill förstå landets historia. Men det är ett rörande besök. Den berättar om Lettlands mörka förflutna från 1940 till 1991, under de tyska och sovjetiska regimernas dominans. Förtrycket, deportationerna, stadierna av landets anslutning till självständighet… allt som utgör Lettlands identitet idag. Ett besök som inger respekt!

Riga ockupationsmuseum
Ockupationsmuseet ©Avi1111 / Wikipedia Commons

Lek nattugglor på Kalkugatan

Om det är festande kommer du till Riga, då är Kalku Street platsen att gå. På fredag, efter mörkrets inbrott, en del av gamla stan förvandlas till en enorm nattklubb. På klubbar, diskotek och barer flödar ölet och stämningen är överexalterad!

rue Kalku Riga
Kalkugatan ©Olaf Meister / Wikipedia Commons

Njut av en shot svart balsam på en lokal bar

Svart balsam är en typisk lettisk likör. Skapad på 1700-talet av en apotekare, den består av växter infunderade i konjak. Bitter dryck, den dricks ren, men även med fruktjuicer eller läsk. De mindre initierade föredrar att den serveras på is.

Svart balsam Lettland
The Black Balm ©Roman Babakin / IStock

Fördjupa dig i lettisk gastronomi på Central Market

Om det finns en sak att göra i Riga för att ta pulsen på landet så är det en resa till den centrala marknaden. Planera en bra tid att gå igenom den, eftersom den är en av de största (och äldsta också) i Europa. Alla lokala rätter och produkter finns närvarande, och det är här du hittar de bästa priserna i stan. Om du är nyfiken och girig kommer dina smaklökar att bli förvånade!

centrala marknaden Riga
Den centrala marknaden i Riga ©Suicasmo / Wikipedia Commons

Beundra jugend på Alberta Street

Oavsett om du brinner för arkitektur eller inte är ett besök i jugenddistriktet ett måste. Det här är en Rigas verkliga emblem. När du tittar upp på Alberta Street kommer du att förstå varför utsmyckningen och de uppfinningsrika linjerna i dess byggnader har gjort Östersjöns pärla känd.

rue Alberta Riga
Den vackra gatan i Alberta ©Jean-Pierre Dalbera / Wikipedia Commons

Koppla av i Jurmala

Det vore synd att åka till Riga och inte se Östersjön på nära håll. Jurmala är en badort som ligger 25 km från Lettlands huvudstad. Hon stjäl också showen när sommaren kommer. Dess långa sandstränder, trävillor och gourmetrestauranger gör det mycket populär bland lokalbefolkningen. Att inte göra någonting i Riga kan också vara en del av programmet för din vistelse!

Jurmala strand
Jurmala beach ©gorsh13 / iStock

Njuter av slutet av dagen längs Daugava

Sommar eller vinter, en promenad längs Daugava är alltid trevlig. Denna breda flod som korsar staden pryds av en lysande blå färg när solen går ner. Promenaden längs den tillåter en fin utsikt över de historiska byggnaderna som reflekteras i vattnet.

Daugava
River © Pudelek / Wikipedia Commons

Ta dig tid på Kronvaldaparken

Om du reser med barn, Kronvaldaparken är en rolig paus perfekt bort från jäkt. En kanal som korsar parken erbjuder möjligheter till båtturer. Dessutom tillåter en restaurang en gourmet- och grönpaus.

Kronvalda parc
Kronwalda Park © Natalia Semenova / Wikipedia Commons

Användbar information

Här är lite ytterligare information som hjälper dig att förbereda din vistelse i Riga:

  • Formaliteter: för franska medborgare krävs endast ett giltigt pass eller identitetskort för att resa in i Lettland.
  • Hälsa: ingen speciell formalitet eller något vaccin krävs.
  • Förändra : Lettland gick med i euroområdet 2014.
  • Riga turistbyrå: du hittar all användbar information på den officiella webbplatsen förRiga turistbyrå (på engelska).
  • Att ta sig till Riga: från Paris bedrivs i allmänhet direktflyg utan mellanlandning av Air France och AirBaltic.

Måste-se i Riga … och efter?

En vistelse i Riga upplevs av vissa som en ovanlig upptäckt. Mellan extravaganta Riga och traditionella Riga finns det något för alla. En långhelg räcker för att besöka Östersjöns pärla. Varför inte fortsätta med en upptäckten av Lettland ? Lettlands huvudstad kan också vara utgångspunkten för en roadtrip genom europa. Så, väljer du en kortare vistelse eller ett långsiktigt äventyr?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *