Porto eller Lissabon? Vilket resmål passar dig bäst?

Hur man inte tvekar när man vet att det på ena sidan finns staden Porto, känd för sina imponerande strukturer, sina vinkällare och sin historiska stadskärna, och att på andra sidan finns Lissabon, Portugals huvudstad med dess charm och charm. vackra stränder?

Porto VS Lissabon: jämförelsekriterierna

Det är uppenbart att för att utse den ideala destinationen är det bättre att fastställa urvalskriterier som kan baseras på turisttillgångarna i varje stad, inklusive klimatet, levnadskostnaderna eller de typer av aktiviteter som finns tillgängliga. Du kan sedan välja den destination som bäst motsvarar dina förväntningar.

Portoen kuststad belägen i nordvästra Portugal, känd för sina broar, sina viner och sin kulturella rikedom, inklusive det medeltida kvarteret Ribeira, är ett mycket populärt resmål för älskare av urbana semesterresor.

Lissabon, som är både huvudstaden och den största staden i landet, är ett resmål man inte får missa. Utöver sina kulturella attraktioner har den faktiskt andra tillgångar som inte skulle misslyckas med att locka älskare av semester vid havet och fantastiska sandstränder.

Vilken stad ska man välja efter klimat och väder?

För att utse den klimatmässigt mest välkomnande staden var det nödvändigt att ta hänsyn till de klimatförhållanden som erbjuder det största antalet ljusa och trevliga dagar för en urban semester.

Behagligaste vädret: Lissabon

Staden Lissabon, som ligger längre söderut, gynnas av sitt geografiska läge, drar nytta av fantastiska klimatförhållanden under hela året. Vintrarna är särskilt milda, medan den behagliga värmen på sommaren förstärker de vackra soliga och ljusa dagarna. Staden Porto har också magnifika klimatförhållanden, men på vintern är det regnigare än Lissabon. Vilket gör det lite mindre tilltalande.

Lissabon stadsutsikt
Lissabon © Joel / Flickr

Vilken stad ska man välja enligt priset på flygbiljetter?

För att hitta den föredragna destinationen enligt priset på flygbiljetter baseras vår analys på det billigaste priset under låg- och högsäsongen för turister.

Det billigaste genomsnittliga priset för tur och retur: Porto och Lissabon

För två till fem euros skillnad ibland till fördel för Porto, ibland till fördel för Lissabon, är det klart att dessa två destinationer är bundna, fråga pris på flygbiljetter. Faktum är att om flyget till Porto är billigare under högsäsong, är flyget till Lissabon fördelaktigt resten av året, förutom under sommaren.

Resmålet att välja enligt din budget

Genom att ta hänsyn till levnadskostnaderna under vistelsen är det möjligt att avgöra vilken stad som är mest tillgänglig med en rimlig resebudget.

Billigaste staden: Porto

Även om kostnadsskillnaden är mindre tydlig för en två- eller tredagarsresa, blir den större för en en- eller tvåveckorsvistelse. Genom att lägga ihop utgifterna för logi, catering, transport och aktiviteter: en vistelse i staden Porto är mindre budgetintensiv än en vistelse i Lissabon. Så om du har en begränsad budget bör du gynna staden Porto, som också erbjuder många intressanta aktiviteter.

Livskvalitet: hälsa, säkerhet, föroreningar

För att hitta resmålet där det är bra att bo är det nödvändigt att intressera sig för frågor om säkerhet och hälsa. Vilken stad är bäst för välbefinnande: Porto eller Lissabon?

Det är bra att bo i både Porto och Lissabon

Livskvaliteten som kännetecknar staden Porto gör den till en av de mest populära resmålen i Portugal. Förutom, Porto, den obesegrade, har utsetts till den bästa europeiska destinationen tre gånger av European Best Destinations, under de senaste 8 åren. När det gäller Lissabon är det inte att överträffa, eftersom det också har rankats bland de 10 bästa städerna med den bästa livskvaliteten i världen.

Vilken stad ska man välja enligt resenärers åsikter: Porto eller Lissabon?

Om du fortfarande har svårt att bestämma dig kan du också lita på åsikter från resenärer som har upplevt en lyckad vistelse i Porto eller Lissabon.

Resenärer föredrar: Porto och Lissabon

Självklart ! Åsikterna går isär när det gäller att välja mellan Porto och Lissabon och det är förståeligt. De som älskar den kulturella karaktären i Ribeiras gamla stadsdel, Dourodalens skönhet och portugisisk gastronomi föredrar verkligen staden Porto. Men de som vill besöka fler monument och museer, varva nöjena med urbana semesterresor med avkoppling på stranden, väljer utan att tveka Lissabon.

Vilket resmål att välja för en helg eller en vecka: Porto eller Lissabon?

Vilket resmål att välja efter den tid du har: Porto eller Lissabon? För att besvara det räcker det att ta hänsyn till mångfalden av aktiviteter som ska göras under denna tidsperiod.

För en romantisk helg, föredrar Porto

Staden Porto, som låter dig ta en promenad på Douro, gastronomiska kvällar i Vila Nova de Gaia och eskapader i gränderna i den gamla staden Ribeira, är särskilt lämplig för en romantisk semester för en helg.

Utsikt över den gamla hamnen i Porto
Port © Bob Denaro

För en vecka, föredrar Lissabon

Tack vare de många monument och museer som kännetecknar staden Lissabon är den portugisiska huvudstaden det perfekta resmålet för en vistelse på en vecka eller mer. Det finns faktiskt inget utrymme för tristess eftersom staden erbjuder mer mångfald. Det kommer inte att misslyckas med att fascinera alla resenärer, oavsett deras passioner.

Vilken stad ska man välja, beroende på de intressanta platserna att besöka?

Intresset för en tillflyktsort i städerna ligger i mångfalden av aktiviteter som ska göras och i tillfredsställelsen av att upptäcka den kultur som kännetecknar destinationen, dess många sevärdheter och turistattraktioner.

Staden med flest UNESCO-platser: Porto

Mot alla odds är det staden Porto som har flest sajter klassade av Unesco. Portos historiska centrum, Pont Luiz I och klostret Serra do Pilar bildar ett exceptionellt stadslandskap, som vittnar om den kulturella rikedomen i munnen på Douro.

Den mest kulturella destinationen: Porto och Lissabon

Städerna Porto och Lissabon är bland de mest populära resmålen för utlänningar som besöker Portugal. Och av goda skäl väcker de båda kulturella intressen som gör dem väsentliga för entusiaster. Om gamla Porto erbjuder löftet om ett besök som är både pittoreskt och autentiskt, det är svårt att konkurrera med Lissabons många monument och kulturella platserbland annat: Belém-distriktet där du kan upptäcka det berömda Belémtornet, Jeronimos-klostret, Saint-Georges-slottet eller karmelitklostret…

Lissabon, Belem Tower
Tour de Belem ©Panoramas

Så vilket är ditt val: Porto eller Lissabon?

Med tanke på de urvalskriterier som nämns och dina förväntningar, nu vet du vilken stad som charmade dig mest! Du vet att Porto är det viktigaste resmålet om du brinner för kulturell upptäckt och urban semester, som ett par, under en helg. Å andra sidan, för att diversifiera nöjena och kombinera kulturbesök med avkoppling och havsnöjen, är det bättre att gynna Lissabon. Och du, vad är ditt val? Berätta för oss i kommentarerna !

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *