Att besöka Montenegro: vår reseguide

Varför besöka Montenegro? Det är omgivet av Bosnien och Hercegovina och Kroatien ett idealiskt resmål för älskare av milda temperaturer, kuster där man kan bada i turkosa vatten och medelhavsgastronomi. Vad ska man se och göra i detta fortfarande alltför lite kända land? Dekryptering av en destination där du kan unna dig en sista minuten-resa genom att dra fördel av ett billigt flyg!

Varför åka till Montenegro?

Sedan början av 2000-talet har Montenegro återigen lockat folkmassor till sina soldränkta landområden. Detta beror främst på dess idealiska läge, mellan den sublima parken Mont Locven och de 295 km stränder finns runt de adriatiska kusterna, som i de vackra städerna Kotor, Budva eller Petrovac. Här kan du smaka på varmt vatten, ge dig av för att upptäcka många små hemliga vikar och unna dig en tur till havet med vindsurfing eller kajakpaddling.

Enastående folklore

Varför åka till Montenegro? För i kulturensom kan upptäckas under en billig resa till städerna Podgorica eller Cetinje, landets nya och gamla huvudstad. Mellan teatrar och museer kommer älskare av kulturutflykter inte att lämnas utanför. Musiken, mycket inspirerad av zigenska rytmer, kommer också att vara ett tillfälle för en total förändring av landskapet, liksom gastronomin, båda mycket inspirerad av Medelhavskulturen vid Adriatiska kusten (fisk, grönsaker, skaldjur), än mer Balkankultur i marken (mejeriprodukter, torkat kött, potatis). En fin kontrast som kommer att veta väck gourmets gomi huvudstadens många små ”korkar”.

Cetinje Montenegro
Cetinje ©Gelia

När är bästa tiden att åka till Montenegro?

Sommarperioden är uppenbarligen utmärkt för att besöka Montenegro, ett land som gränsar till det sublima Adriatiska havet. De bästa månaderna är från april till september. I juli och augusti måste vi förstås räkna med en ökning av turister på stränderna och även höga temperaturer. Under dessa månader, vid kusten, finns det mellan 9 och 11 soltimmar per dag ! De inre områdena är lite svalare och mindre soliga, perfekta därför för ett besök mitt i sommaren.

Maj och juni har ett bra klimat och montenegrinerna brukar säga att under dessa månader kan du åka skidor i bergen som fortfarande har lite snö… Bada sedan på vägen tillbaka, samma dag. Dessutom, under denna säsong, kommer du att njuta av blomningen av landskap. Vattentemperaturen ligger mellan 23 och 26°C mellan juni och oktober. Skisentusiaster kunde sikta in sig på månaderna december till mars och åka till skidanläggningarna i Zabljak eller Kolasin.

Zabljak
Zabljak ©

Vilken budget kan förväntas på plats?

Montenegro är en ganska billig destination för fransmännen. Valutan är Euro sedan 2002, även om staten inte är medlem i euroområdet. Montenegro antog euron ensidigt, liksom Kosovo. Du kan planera en genomsnittlig budget på 39€ per dag och per person : minst 20 € per dag för en ”backpacker”-budget (camping, lifting, etc.) och cirka 57 € per dag för en ”turist”-budget (hotell, bilresa, etc.).

När det gäller boende, hittar du vandrarhem och lågpriscampingar (9 till 15€ per natt beroende på plats och säsong), privata rum, billiga hotell, lägenhetsuthyrning och slutligen fler chica hotell vars priser stiger snabbt. På restaurangen kan du njuta av dagens rätt i en liten familjerestaurang mellan 3 och 8€. I en genomsnittlig eller mer chic restaurang, räkna 16 till 20€ och mer, med vetskap om att du inte nödvändigtvis kommer att hitta det bästa värdet för pengarna där.

Hur tar man sig till Montenegro från Frankrike?

För att ta dig till Montenegro från Frankrike kan du naturligtvis ta flyget, vilket är det snabbaste och mest effektiva sättet: tillåt 1h45 flyg från Paris till Podgorica, huvudstaden. Du kan också landa i Tivat vid kusten eller till och med i Dubrovnik, och Kroatien, som ligger mindre än 30 kilometer från gränsen till Montenegro. Varför inte möjligheten att passa på att upptäcka denna pärla i Adriatiska havet?

Du kan också ta sjövägen från Bari i Italien till Bar i Montenegro, med eget fordon eller hyrbil. Ett originellt sätt att upptäcka andra landskap på vägen, från Frankrike! Till sist, bussar och tåg är alltid ett alternativ för resenärer som har tid och smak för äventyr : en ekonomisk lösning vars väg redan är en del av resan.

Podgorica Montenegro
Podgorica © Leonid Andronov

Hur rör man sig i landet?

Med sin lilla yta på 13 812 km2 är Montenegro ett idealiskt land för en roadtrip med bil, dock förutsatt att du är bekväm på slingrande bergsvägar. För att korsa landet på längden eller tvärs över är den maximala resan 5 timmar. Du kommer att låna vägar med fantastisk utsikt, vilket är fallet för Serpentinen som förbinder Kotor med berget Lovcen. Om du måste hyra en bil, titta på veckopriserna, de är ofta mer attraktiva än för dagen.

Bussen är en lösning för resenärer utan bil, Montenegriner använder det mycket. Det finns en busstation i varje stad eller by, förbindelser är täta och priserna är ganska låga. Slutligen, cykling genom landet är ett bra alternativ, men snarare vid kusten, efter EuroVelo 8 – Medelhavscykelväg längs det genomskinliga havet. Bortsett från kusten erbjuder bergen vackra utsiktsplatser men också stora höjder, en utmaning som ska reserveras för de mer äventyrliga.

Vad ska man äta och dricka i Montenegro?

Montenegrinsk gastronomi är inspirerad av dess grannar på Balkan och i östra, samt medelhavsbassängen. Mot Kotors mynning är köket influerat av den gamla venetianska ockupationen. Du hittar därför rätter tillagade i olivolja, pizzor, fisk och skaldjur, bröd i italiensk stil. I bergen äter vi rikare: potatis, kål, lök, mejeriprodukter, hotpot, grillat lamm, polenta. Kajmak, en sorts färsk grädde, kan avnjutas överallt och i många rätter! I huvudstaden Podgorica, smaka på Popeci, kalv- eller fläskkotletter fyllda med ost eller kajmak och rökt skinka.

Nära Skadarsjön väntar rökt och stekt karp med lök eller katrinplommon. Försök också burek, typisk snabbmat från Montenegro, en överlagring av lager av filopasta fylld med ost, köttfärs eller grönsaker. Slutligen, till efterrätt, smaka av baklavas de där smördegarna med nötter och olja som vi hittar på Balkan, eller i tulumbes, en traditionell bakelse gjord på mjöl och sockersirap.

På drinkmenyn kommer du att ha valet mellan lokala viner (Vranac, ett robust rött vin eller Krstac, ett vitt vin) eller öl, i form av stora flaskor, av vilka montenegrinerna är skickliga. Brännvin konsumeras också väl, som t.ex loza, montenegrinsk konjak vem är landets stolthet eller rakija, en traditionell balkanbrännvin. Granatäpplejuice kommer att glädja dem som inte dricker alkohol!

Var ska man sova, i vilken region ska man bo?

Var uppmärksam på ”sobe”-skyltarna som indikerar privata rum, en värdlösning som alltid är fördelaktig i östeuropeiska länder. Ägarna kan till och med erbjuda dig att laga en måltid. Det är alltid ganska intressant att boka 3 eller 4 olika avlämningsställen under en vistelse för att upptäcka ett lands mångfaldspeciellt när det är litet som Montenegro!

Om du vill ha havsluft, se till Kotorbukten (till exempel den lugna byn Ljuta), Ulcinj och Ada för de fina sandstränderna, Sveti Stefan för skönheten i landskapen eller Budva, den mest turistiska staden i landet, om du är ett partydjur. Kusten från Herceg Novi till Petrovac erbjuder den största koncentrationen av turistboende. I mitten av landet kommer fågelentusiaster att koncentrera sig nära Skadarsjön och mer allmänt kommer naturentusiaster att bege sig till Cetinje och Lovcen. I bergen, bo nära Durmitor National Park, Biogradska Gora eller Moracafloden.

Budva
Budva ©VladislavStarozhilov

Vilka är de viktigaste monumenten att se i landet?

Ostrogklostret är Montenegros oslagbara monument ! Det byggdes på 1600-talet och är en hög pilgrimsfärd för tre samfund: katoliker, ortodoxa och muslimer. Du måste klättra många trappsteg för att komma åt denna fantastiska troglodytkonstruktion, men platsen är känd för sina mirakulösa helande, ansträngningen är verkligen värt det! Och i alla fall kommer du att njuta av ett vackert panorama över Zeta-flodens dal.

I Kotorkommer du att upptäcka en imponerande försvarsmur 4,5 kilometer lång och 15 meter hög. Dessutom är staden en av de vackraste i Europa. På berget Lovcen, kung Petar Njegos mausoleum står på en svindlande bergsrygg. De Budva citadell anses vara ”mini-Dubrovnik”, uppförd på grunden av hellenistiska befästningar och erbjuder en vacker utsikt över gamla stan. I Podgorica, katedralen för Kristi uppståndelse är mycket imponerande, av bysantinsk arkitektur, det byggdes 1993.

Ostrog kloster
Ostrog kloster ©Nadtochiy

Vilka är de vackraste promenaderna att göra?

Montenegro är ett litet land som bjuder på stora känslor! Det finns vackra promenader, oavsett om du är mer äventyrlig eller lat. Regionerna kan besökas genom att gå, vandra, trampa eller till och med forsränning eller canyoning för resenärer som letar efter adrenalin. För en lugn utflykt, gå till Sjön Skadar, fågelreservat. Med 270 observerade arter är det det största ornitologiska reservatet i Europa. Och de som verkligen vill leva en lat dag kommer att följa Promenade d’Herceg Novi på cirka 3 kilometer, byggd mellan Adriatiska havet och staden.

Inte långt från Adriatiska havet, gå till Lovcen nationalpark som på sina 64 000 ha innehåller en unik fauna och flora tack vare en mycket hög nederbördshastighet. På canyon de la Mrtvica, du kommer att bli förvånad över en idyllisk promenad på markerade stigar som korsar en skog, vingårdar och längs floden med små vattenfall. Montenegros kanjoner är kända: Tara River canyon är en av de djupaste i världen och är också listad på UNESCO:s världsarvslista! Äntligen kan vi ge sig in i de norra bergenvars svarta skogar gav sitt namn åt landet. Dinariska Alperna och deras hundraåriga granar kommer att välkomna älskare av grönområden mellan vandring och sjöar i olympiskt lugn. På vintern är dessa berg också idealiska för skidåkning.

Tara River
Tarafloden ©master_78

Användbar information

Slutligen, här är lite praktisk information som gör att du kan förbereda din vistelse så bra som möjligt!

  • Formaliteter: Innehavare av europeiska pass behöver inget visum för en vistelse på mindre än 90 dagar.
  • Hälsa: Ingen vaccination är nödvändig.
  • Argent: Valutan är Euro.
  • Jet lag : Ingen med Frankrike.
  • Polisen: Observera att om du sover med lokalbefolkningen måste du deklarera din vistelse på närmaste polisstation.
  • Turistbyrå : besök turistwebbplats i Montenegro.

Vill du ha natur och en miljöombyte? Flyg till Montenegro!

Ska du besöka Montenegro snart? Dela dina förberedelser, dina besök och dina tips i kommentarerna!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *