Milano eller Rom: vart ska du åka för din nästa storstadssemester?

Du står inför ett dilemma eftersom du måste välja mellan Milano och Rom. Med turistattraktioner i Italiens modehuvudstad, såsom exklusiva butiker och restauranger på ena sidan och turistattraktioner i den eviga staden på den andra, är det bättre att ha flera jämförelsepunkter.

Milan VS Rom: jämförelsekriterierna

Vill du vara säker på att du har gjort rätt val mellan Milano och Rom? Varför inte utgå från urvalskriterier, som tar hänsyn till turisttillgångarna och även andra faktorer som klimatet, levnadskostnaderna eller budgeten samt vilka typer av aktiviteter som finns?

Som en påminnelse, Milano är inte bara en metropol i Lombardiet, utan också en världshuvudstad för mode och design. Det är en populär tillflyktsort i städerna för sin exklusiva shopping och sina restaurangermen också för sina fantastiska monument som också döljer magnifika konstverk.

Som för Romden eviga staden, det är en av de mest besökta urbana turistdestinationerna i världen. Och av goda skäl är det svårt att konkurrera med detta veritabla friluftsmuseum och dess emblematiska monument och kulturella platser, liksom glädjen att uppleva den italienska dolce vita.

Vilken stad ska man välja efter klimat och väder?

För att vara säker på att få ut det mesta av din urbana semester är det bättre att välja den stad som erbjuder de bästa klimatförhållandena, med flest soliga och trevliga dagar.

Bästa väder: Rom

På grund av sitt geografiska läge som ger det ett medelhavsklimat, kännetecknat av milda vintrar, varma och soliga somrar och särskilt trevliga övergångssäsonger: det är otvivelaktigt Rom har det finaste vädret. Faktum är att den kontinentala karaktären av klimatet i milano gör vintrarna ganska hårda och fuktiga, och somrarna varma, med ganska höga temperaturer. Vad som missgynnar det i den här matchen mot Rom.

Rom, forntida ruin
Rom ©Ewan McIntosh

Vilken stad ska man välja enligt priset på flygbiljetter?

För att hitta det föredragna resmålet för en resenär med en ganska snäv resebudget baseras vår analys på de billigaste flygbiljettpriserna under låg- och hög turistsäsong.

Det billigaste genomsnittliga priset för tur och retur: Milano och Rom

I själva verket, dessa två destinationer är intressanta för om Milano tar fördelen under lågsäsong, med billigare flygbiljettpriser, tar Rom över under högsäsong. Priserna på flygbiljetter är fördelaktiga jämfört med flyg till Milano under samma period.

I kontrast, Milano är nödvändigtvis mer intressant om du föredrar att resa med bil.

Resmålet att välja enligt din lokala budget

För en ganska snäv resebudget baseras urvalskriteriet på levnadskostnaderna under vistelsen. Vilken av Milano eller Rom är den mest intressanta budgetfrågan på plats?

Den billigaste staden: Milano och Rom

Eftersom Milano och Rom är relativt dyra städer är skillnaden knappast märkbar för en weekendresa eller för bara 2 eller 3 dagar. Och även om i allmänhet budgeten för en vistelse på två veckor och mer gör skillnaden, visar det sig att budgeten för dessa två destinationer förblir praktiskt taget identiska, med några tiotals euro, ibland till Milanos fördel, ibland till Roms fördel. Det är därför dessa två destinationer är bundna.

Livskvalitet: hälsa, säkerhet, luftkvalitet

Vilken av Rom eller Milano är den mest intressanta välmåendefrågan? För att ta reda på det räcker det att titta på frågor om säkerhet, hälsa och livskvalitet i allmänhet.

Det är bra att bo i Milano

Trots sin andel av småkriminella förblir Rom en säker stad, så länge som turister följer grundläggande säkerhetsriktlinjer. Dessutom har den romerska avslappnade livsstilen gett staden sin plats bland de mest beboeliga städerna i världen. Å andra sidan, enligt affärsdagbladet ”Il Sole 24Ore”: Milano är en stad där livet är bra och 2018 rankades staden som första stad i Italien för sin livskvalitet. Trots föroreningar och trafikstockningar är Milano fortfarande attraktivt för sin säkerhet och stadsmiljö som främjar en bättre livskvalitet.

Vilken stad ska man välja enligt resenärers åsikter: Milano eller Rom?

Om du fortfarande har svårt att bestämma dig kan du också lita på åsikter från resenärer som har upplevt en lyckad vistelse i Milano eller Rom.

Resenärer föredrar: Milano och Rom

Vi kan förvänta oss att åsikterna går isär när det gäller att välja mellan Milano och Rom. Så vet det 5 av 10 storstadssemesterentusiaster föredrar Rom framför Milano. Detta eftersom dessa två resmål tilltalar alla. Älskare av kulturella upptäckter och många religiösa platser lutar åt Rom, medan fans av shopping och fönstershopping naturligtvis dras mot Milano.

Milano, Naviglio Grande
Milano, Naviglio Grande © Marco Trovò

Vilket resmål att välja för en helg eller en vecka: Milano eller Rom?

Vilket resmål att välja beroende på tiden du har: Milano eller Rom? För att svara på det behöver du bara hitta vilka aktiviteter du ska göra under denna tidsperiod.

För en romantisk helg är Milano och Rom oavgjort

Milano och Rom är perfekta resmål för romantiska semesterresor, för en helg. Och av goda skäl föredrar dessa två städer en kulturell och romantisk mellanlandning, med möjlighet att fly till de närliggande byarna. Till detta kommer de många restaurangerna och hotellfaciliteterna som uppmuntrar till romantiska sammankomster. På denna punkt är Milano och Rom oavgjort.

För en vistelse på en vecka eller mer: Rom

Med sina många monument, platser av kulturellt intresse och andra turistaktiviteter att göra i Rom, Italiens huvudstad fortsätter att överraska resenärer som bor en vecka eller mer. Det går att kombinera kulturvistelsen och den romantiska vistelsen. Och med barn tippar de vackra stränderna i Rom, som ligger bara ett stenkast från stadskärnan, balansen till förmån för den eviga staden.

Vilken stad ska man välja, beroende på de intressanta platserna att besöka?

Vilket resmål att välja efter den tid du har: Rom eller Venedig? För att svara på det behöver du bara hitta vilka aktiviteter du ska göra under denna tidsperiod.

Staden med flest UNESCO-platser: Rom

Rom är oslagbart när det gäller UNESCOs kulturarv. Faktum är att 6 av de 52 UNESCO-platserna och monumenten i Italien finns i Rom. Du kommer att upptäcka där Roms historiska centrum (var man kan upptäcka det oslagbara Colosseum, Forum Romanum, de gigantiska baden i Caracalla, etc.) samt de extraterritoriella egenskaperna hos Heliga stolen inne i staden och basilikan San Paolo Fuori le Mura (Saint Paul – utanför murarna ). Du kan även besöka monument från romartiden som t.ex

  • Forumen och Augustus mausoleum,
  • kolumnerna av Trajanus och Marc Aurelius,
  • Hadrianus mausoleum
  • pantheon,
  • de religiösa och offentliga byggnaderna i påvliga Rom.

I Milano kommer du att ha möjlighet att lära dig mer om en av juvelerna på UNESCO:s världsarvslista: ”Kyrkan Santa Maria delle Grazie”. Denna byggnad inrymmer Nattvarden: en av de mest kända målningarna från den italienska renässansen, målad av Leonardo da Vinci. Men det finns gott andra saker att göra i Milano

Det mest kulturella resmålet: Rom

Även om staden Milano har många monument, som den gotiska katedralen i Milano (Duomo), slottet Sforza, det berömda Scala eller klostret Santa Maria delle Grazie, är det svårt att konkurrera med Rom. Rom är ett veritabelt friluftsmuseummed så många monument och platser att upptäcka.

Rom, Vatikanstaten
Rom, Vatikanstaten © mau.photo

Så vilket är ditt val: Milano eller Rom?

Milano eller Roma? Nu när du har flera svar är allt du behöver göra att välja vinnaren utifrån dina passioner, dina förväntningar och till och med dina begränsningar. Endast, vi är nyfikna på att upptäcka ditt val, så dela det i kommentarerna!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *