Mardi gras och berömda karnevaler runt om i världen

Ung och gammal älskar den festliga andan av Mardi Gras och dess karnevaler. De tillåter invånare att ta sin stad i besittning och besökare att mingla med lokalbefolkningen under ett evenemang som får växande framgång. I den här artikeln föreslår vi att du gör det runt några kända karnevaler! Karnevaler hålls traditionellt runt fettisdagen, 40 dagar före påsk. Termen karneval kommer från latinets ”carne levare” som betyder att lyfta köttet. Om idag inte längre utövas fasta, har vi behållit det bästa: festandan och förklädnaderna!

så här är det vårt urval av de 7 karnevalerna att se och uppleva under en resa!

Karnevalen i Dunkirk: den vänligaste

Bland de berömda karnevalerna, den i Dunkerque, mycket festlig, går tillbaka till 1600-talet. En gammal tradition av fiskare ville att de skulle festa innan de reste till Island. Denna dag klädde sjömännen ut sig, vilket gav upphov till visschersbende. ”Bandet”, karnevalens emblem, paraderar till ljudet av trummajoren som leder dansen. På ”ch’ti land” är vänlighet och själsvärme avgörande. Karnevalen i Dunkirk sträcker sig över två och en halv månad, från 25 januari till 14 mars 2020 ! Tveka inte att hyra en kostym på plats och delta i de olika balerna. Mellan sillkastningen, barnkulan och de 3 glada… du kommer snabbt att bli nedsänkt i den överladdade atmosfären i Dunkirk!

Dunkirk karneval
Karnevalen i Dunkerque (cc) Pichasso / wikimedia

Nice-karnevalen: den mest blommiga

Den mest prestigefyllda och blommiga karnevalen äger rum i Frankrike, i Nice. De första berömda blomstriderna ägde rum under imperiet, för att hedra kung Charles-Félix. Möjligheten för de borgerliga klasserna att visa upp sig i sitt finaste fint. Skönhet och grace är alltid närvarande, med paraden av blommiga flottörer… och de imponerande stora huvudena. I år är temat: ”King of fashion” och karnevalen kommer att äga rum från 15 till 29 februari 2020. Modehistorien kommer att presenteras på ett burleskt eller poetiskt sätt. Missa inte dessa unika parader där tusentals lokala blommor lanseras varje år! Det är därför Corsi är en del av de berömda karnevalerna runt om i världen.

trevlig karneval
Karnevalen i Nice ©Zil / Wikipedia Commons

Karneval i Rio de Janeiro: den mest färgstarka

Under prakten bär Rio-karnevalen masken av en tradition som ärvts från portugisiska nybyggare på 1600-talet. I tre dagar, slavarna förklädde sig med sina herrars peruker, de var fria, jämlika. Idag går hela befolkningen ut på gatorna för att tävla i rytm till samba-låtar, i kostymer var och en mer överdådig än den andra. Utan tvekan den mest emblematiska av alla karnevaler! Det här året, Rio Carnival kommer att äga rum 21-26 februari. Varje sambaskola har valt sitt tema och kommer att presentera sina flöten och dansare i denna extraordinära tävling. Att närvara, du måste boka dina platser i ”Sambodromo” där åskådare och domare sitter på läktare eller i privata lådor. En unik och livlig show att se en gång i livet!

Rio Carnival 2019
Carnaval de Rio 2019 © Denis Raphaël / Carnaval-de-rio.fr

Karnevalen i Venedig: den mest eleganta

Karnevalen i Venedig föddes under renässansen. Aristokrater och allmoge döljer sig för att leka fritt i anonymitet. Vita masker, lång cape, tricorn eller Harlequin kostymde traditionella kostymerna från karnevalen i Venedig är inspirerade av Commedia dell’arte och har behållits tidens elegans och förfining. Det är utan tvekan den mest populära, mitt bland broar och kanaler. Paraden av venetianare i båtar är också en riktig njutning för ögonen. Den vackraste kostymtävlingen på Piazza San Marco är ett ögonblick att inte missa. En maskerad karneval i en drömmiljö, vad mer kan man begära? År 2020 äger karnevalen i Venedig rum 15-25 februari. Varför inte planera en helg under denna högtid?

karneval i Venedig
Karnevalen i Venedig ©Lacza Szi / Pixabay

Karneval på Teneriffa: den vildaste

Kanarieöarna, karnevalen i Santa Cruz de Tenerife ingjuter en mycket sydamerikansk atmosfär i staden i femton dagar. Utmärkt lyx, varma färger och frenetiska rytmer sätter tonen för en internationellt erkänd fest. Onsdagen den första veckan av festligheterna, publiken väljer sin partydrottning. Unga tjejer klädda i sina mest excentriska dräkter, av vilka några kan väga upp till 100 kilo, paraderar för skönhetstävlingen! På fredag, paraden genom gatorna, heter här kavalkadendrar igång och de många deltagarna och grupperna av släppta musiker sjunger sin kärlek till festen genom låtar fulla av räddande ironi och frihet.

teneriffa
Santa Cruz Carnival ©Philippe Teuwen / Flickr

Carnival Tuesday ser den oförglömliga paraden av flottörer ströva omkring i staden, åtföljd av tusentals förvånade åskådare. Nästa dag, vi organiserar begravningen av sardinen som redan tillkännager slutet på festligheterna. Karnevalens anda transporteras sedan med vagn genom stadens gator och döms sedan till bål under allas tårar och klagomål. Var dock säker, festen fortsätter till helgen och det är först under firandet av Pinata Chica som balerna och showerna verkligen tar slut. 2020, boka dina datum mellan 27 februari och 10 mars och fundera på boende i god tid. Liksom alla kända karnevaler, lockar Santa Cruz en galen publik!

Fortfarande i Spanienöverväg också att gå och leva Cádiz karneval !

Antillernas karneval: den mest tropiska

I Västindienär karnevalen en institution, som markerar lika mycket fästet vid traditioner som minnet av mörka dagar. Ursprungligen importerad av nybyggare på 1500-taletdet var från början förbjudet för slavar som började utöva det i hemlighet genom att anpassa det till sina egna seder, introducera masker, karaktärer och sånger, vittnen om sin ursprungskultur. I Guadeloupesom På Martiniquebörjar förberedelserna för karnevalen strax efter uppenbarelsen, d.v.s. första söndagen i januari (den 5:e för år 2020). Paraderna äger rum på gatorna varje helg och vi ser städerna krylla av små händer som är upptagna med att organisera dem under veckan. På programmet står färgglada masker, hyperaktiva orkestrar och heltäckande drottningsval!

antillerna
Karneval i Västindien ©Mstyslav Chernov / Wikipedia Commons

Festrytmen är given i tropikerna. Detta är säkert en av anledningarna till att karnevalen här varar i två hela månader! Innan avslutas på askonsdagen, det vill säga den 6 mars 2020, når festen sin kulmen under de feta dagarna mellan den 23 och 26 februari i år. Under denna period har varje dag sitt tema. Fastelavnssöndagen är tillägnad fantasi och tonfrihet, kreativ och färgglad förklädnad obligatorisk! Det är också dagen då Kung Vaval utsätts för första gången för allmänheten. Fastelavnsmåndagen är reserverad för könsförändringar. Män till kvinnor och kvinnor till män! Mardi Gras börjar tidigt och starkt. Kom och smält in i paraden, som här kallas ”vidé” och låt dig ryckas med av flödet av röda djävlar som kommer senare under dagen. Till sist på askonsdagen är svarta och vita de rigueur att ge en sista ära till kung Vaval som kommer att brännas på en offentlig plats i slutet av dagen, vilket markerar början på ett nytt år av väntan till nästa karneval.

Binche-karnevalen i Belgien: den festligaste

Bland de berömda karnevalerna är de i Flat Country officiellt erkända som de vänligaste och festligaste på planeten. Binche-karnevalen firades också av UNESCO, som vigde den 2003 som ett mästerverk av mänsklighetens muntliga och immateriella arv.. Denna karneval, den äldsta i Belgien, äger rum i två distinkta delar. Karnevalen som sådan börjar 49 dagar före påsk medan ”soumons” börjar 6 veckor före de 3 feta dagarna, från söndag 23 till tisdag 25 februari 2020. Karnevalen i Binche ger traditionen stolthet och är mycket kodifierad. Det finns 26 traditionella låtar som spelas av ett marschband som inkluderar mässing, trummor och en bastrumma.

binche karneval
Binche Carnival ©Marie-Claire / Wikipedia Commons

Binche-karnevalens emblematiska karaktärer kallas Gilles. De går bara ut på Mardi Gras-dagen och tvingas följa alla möjliga regler, allt från att inte sitta offentligt, att inte bli full och att behöva komma från Binche. Bland de andra karaktärerna som bjuder in sig själva varje år till karnevalen, vi hittar Harlekinen, Bonden, Pjerroten eller Sjömannen. Var och en av dem representerar ett fantasisamhälle som tillsammans bildar det mänskliga materialet i denna sekulära karneval vars första skriftliga spår går tillbaka till 1394! Därmed fortsätter traditionerna och balerna följer vänskapens glas under de olika karnevalsevenemangen. Särskilt kommer att nämnas Trouille des Nouilles som sex dagar före karnevalen ger Binchois möjligheten att underkasta varandra gissningsleken genom att utmana sina vänner att känna igen dem under sina masker. En exceptionell fest, Binche-regionen är värd för ett av de mest populära evenemangen bland kända karnevaler runt om i världen!

Vilken karneval skulle du vilja upptäcka?

berömda karnevaler
Mardi Gras ©Ryan Wallace / Unsplash

Här är ett fint urval av kända karnevaler i Frankrike och runt om i världen! För de flesta av dem krävs ett bra år av förberedelser. Det är ett riktigt konstverk där passionerade volontärer svärmar. Och i år, varför inte ta på dig din bästa kostym för att gå med i festligheterna? I alla fall, vare sig i paraden eller bland allmänheten, karnevaler erbjuder en glad och festlig stund att dela med vänner eller familj. Och du, vilken karneval skulle du vilja upptäcka i år?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *