Lyon Confluence: fokusera på den moderna stadsdelen!

Full av karaktär, har Lyon Confluence totalrenoverats för att erbjuda boende och besökare en unik upplevelse i Frankrike. Erkänt som ett ekodesignat distrikt och märkt av WWF, kombinerar det fantastiskt urban modernism och respekt för miljön. Allt är genomtänkt i sin helhet: bostäder, butiker, service och fritidsområden är artikulerade tack vare mjuka och icke-förorenande färdsätt. Det råder ingen tvekan om att han nu är en av de måste se platser i Lyon! Men vad är dess historia? Vad ska man besöka?

Var ligger Lyon Confluence och hur tar man sig dit?

Området Lyon Confluence ligger i 2:a arrondissementet i Lyoni södra änden av stadens halvö, där Rhône och Saône möts. För att komma dit från centrumdu har flera alternativ:

  • i tunnelbanata linje A till hållplatsen ”Perrache”, fortsätt sedan till fots eller med spårvagn,
  • i spårvägtrafikerar T1 flera hållplatser i distriktet, upp till Musée des Confluences längst i söder,
  • mer original, Confluence vaporetto gör det möjligt att nå den nautiska platsen på mindre än 30 minuter. Den fungerar dagligen mellan april och december.

Vad är historien om Lyon Confluence?

Tack vare sammanflödet av Rhône och Saône, som flyttades mellan slutet av 1700-talet och mitten av 1800-talet av företaget Perrache, bildade platserna en plats att välja på att utvecklas industri- och hamnverksamhet. Således inrymde distriktet en gång grossistmarknaden, hamnen Rambaud som tillät varor att komma så nära staden som möjligt, samt fabriker och fängelser. Utvecklingen av stadsdelen har också uppnåtts tack vare förlängningen av järnvägenmed i synnerhet stationen byggd 1857. Det räcker med att säga att den inte hade någon turistattraktion på den tiden!

Den nuvarande Quai Rambaud
Den nuvarande Quai Rambaud © ERIC

Under 1900-talet kommer fabrikerna att stängas en efter en och distriktet Lyon Confluence kommer att vara övergiven. Det kommer att bli nödvändigt att vänta till början av 2000-talet för att detta utrymme av industriella ödemarker ska bli föremål förett exceptionellt stadsbyggnadsprojekt. Den senare kommer att återuppliva den genom att gradvis bygga om sina 150 ha med syfte att förena invånarnas livskvalitet, ekologi och kulturutbud, samtidigt som stadskärnan utökas. I mer än femton år gav de stora namnen inom samtida arkitektur, som Christian de Portzamparc, Kengo Kuma eller Jakob och Mac Farlane, det ett nytt liv genom att skapa futuristiska byggnader överraskande design.

Vad ska man besöka i Lyon Confluence-distriktet?

Här är de viktigaste besöken att se eller göra i grannskapet:

Konfluensmuseet

Stor attraktion i denna del av staden Lyon, detta fantastiska museum är absolut värt ett besök. Börja med att ta en promenad utomhus: den här konstruktionen som kombinerar glas och betong är otrolig! Väl inne kommer du att kunna upptäcka en permanent rutt och tillfälliga utställningar som kretsar kring sammanflödet av kunskap: vetenskap, teknik, mänskliga samhällen… Tack vare dess samtida och pedagogisk iscensättning, allt finns till för att hjälpa besökarna att bättre förstå världen i alla dess aspekter. Museet är också värd för konstnärliga och vetenskapliga konferenser, konserter av internationella artister, en bokhandel, en butik, ett brasserie och ett café.

Konfluensmuseet
The Confluences Museum © JK – stock.adobe.com

La Sucriere

Arrangerad i en 1930-talets industribyggnad Helrenoverade La Sucrière är en originell plats i hjärtat av hamnen i Lyon Confluence. Den kombinerar utrymmen tillägnad evenemang, 1 700 m² tillägnad kulturella och konstnärliga utställningar, samt en bar. I denna trendig miljö och väldigt trendigt blandar alltså kultur, skapande och kommunikation. Dess tak håller regelbundet konserter, konferenser och aperitifer för att skapa länkar.

La sucrière, evenemangsplats i Lyon Confluence
La Sucrière, evenemangsplats i Lyon Confluence © ERIC

Mue Station

Ett slags urbant laboratorium var Mue-stationen designad för förvandla en före detta industriell ödemark till en bebodd skogspark. Du hittar där en märklig arkitektonisk träinstallation som erbjuder 750 m2 utrymme att kolonisera och gödsla. Här är det medborgaren som är en aktör i stadsdelens metamorfoser. Utrymme för lek, avkoppling, uttryck, konsultationden är värd för debatter om användningen av staden, festliga evenemang, kreativa workshops samt konserter och festivaler, som ”Kiosk” eller ”Les Nuits sonores”.

Saône Park – Confluence Park

Märkt ”EcoJardin”, är denna park en riktig grön och akvatisk lunga i hjärtat av staden. På nästan 13 ha omfattar den olika trädgårdar med mer än 3 000 träd av lokala arter, dammar och anlagda dalar som tillåter samla upp regnvatten för att undvika att behöva ta till konstgjord vattning. En idealisk plats för en promenad eller en picknick!

Confluence Park i Lyon
Confluence Park © JK

Le food-hall HEAT

Att besöka Lyon Confluence-distriktet gjorde dig hungrig? Förläng upplevelsen genom att sätta dig vid HEAT, ett utrymme med stora träbord, omgiven av matstånd både lokalt och exotiskt på en plats med industriell och färgstark atmosfär. Dessutom kommer bordsfotboll, pingisbord och basketkorgar att glädja sportentusiaster!

The Confluence Shopping and Leisure Center

Vill du shoppa eller göra några originella aktiviteter under din resa till Lyon? Här är den perfekta gallerian ! Butiker, restauranger, biografer, klättring eller virtuell verklighet… tillräckligt för att ha en trevlig stund, allt under naturligt ljus tack vare det imponerande glasat tak som täcker konstruktionen.

Shopping- och nöjesparken
Shopping- och nöjesparken © Jean-Pierre Dalbéra / Wikipedia Commons

Lyon Confluence … och sedan?

Du kommer att ha förstått det, bara distriktet Lyon Confluence förtjänar besöket dess layout och de åtaganden som är förknippade med den är innovativa och visionära. Efter att ha besökt denna magnifika stad, se till att göra detutforska omgivningarna i Lyon, för de är fulla av nuggets! Känner du till andra platser att upptäcka i Lyon? Dela dem gärna med oss ​​i kommentarerna!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *