Lofoten på vintern: fotoplatser som inte får missas

De fjordlandskap Lofoten, med sina skarpa toppar som kommer upp ur havet, är lika atypiska som fotogena. Även om regionen är världsberömd för torskfiskedessa landskap av vykort lämna ingen oberörd. Vi kommer att vara intresserade av vinterperiodunder bästa säsong för att åka på äventyr där uppe, recensera några fotoplatser som inte får missas. Här är all vår information för att besöka Lofoten på vintern!

Hur tar man sig till Lofoten?

Först och främst påminner det om att Norge har stängt sina gränser för resten av världen för tillfället på grund av Covid 19-pandemin… så du får vänta på att de öppnar igen för att besöka detta vackra land på nytt. Dessutom kommer detta definitivt att vara den bästa tiden eftersom turistströmmarna har minskat enormt överallt på planeten sedan krisens början.

Norsk stil i Lofoten
Norsk stil ©Renardo&Puffinou

Fast det är lite som skärgården av världens ändealla transportmedel är möjliga att ta sig till Lofoten på vintern:

  • I bilkan du anlända från fastlandet från nordväst om Lofoten av väg E6 som anländer från norra Norge (passerar inte långt från staden Tromsö och Senjaöarna). Om du har bestämt dig för det resa till Lappland och Norge är din sista destination, då kommer du via E10 som korsar från grannlandet Sverige och går till Lofotens sydöstra spets, by med singularnamnet Å. Genom huvudöarna är vägen mycket bra tack vare de många broarna och undervattenstunnlarna. Räkna ungefär 5 timmars bilfärd nonstop för att utforska hela skärgården, beroende på väderförhållandena.
  • Par båtdu kan också åka till (eller lämna) Lofoten tack vare pendeln från Torghatten-Nord som gör dagliga korsningar mellan De kommerpå norska kusten och Moskéerna, ytterst i södra skärgården. Det varar ca 3 timmar och det kan vara som en riktig kryssning Lofoten är så vackert från havet.
  • Till sist, planet kan också landa dig på öarna beroende på vilket område som intresserar dig mest: du kan landa antingen på flygplatsen i Evenes (Harstad) i norr, om inte till den av Svolvaer eller Lekfullt mycket längre söderut, i fotogenisk del Lofoten som vi också kommer att vara intresserade av…
Surfa i snön
Surfare under en snöstorm väntar på en våg, i fjordarna på Lofotenöarna ©Renardo&Puffinou

Klimatet i Lofoten på vintern

Lofoten på vintern njuta av en Oceaniskt klimat relativt ”mjuk” för denna breddgrad. Faktum är att den berömda marina strömmen av Golfströmmen når denna punkt genom att bada skärgården i mildare vatten, vilket också mildrar kylans hårdhet. Detta ger en medeltemperatur runt 0°C på vintern är det relativt få amplituder under dagen. Det är därför sällsynt att temperaturen sjunker under -5 eller till och med -10°C. Omvänt, när ankomsten av Atlantiska depressioner mildare kan termometern då stiga till 5°C i genomsnitt.

Det är snarare vädret som kan göra vistelsen mindre trevlig pga vinden är ofta med i spelet. Klimatet är ganska fuktigt men torkar ut lite i slutet av vintern. Lite som på Island, kommer du att kunna känna till alla typer av väder på en enda dag! Vem säger hackigt väder, säger växlande ljus och därför goda förutsättningar för den landskapsfotografering !

klimatet i Lofoten på vintern
Använda ljus för att ta vackra foton ©Renardo&Puffinou

Fotoplatser som inte får missas

Även om alla Lofotenöarna på vintern är av en sällsynt skönhet… för fotografering är det verkligen i södra delen att vi hittar vackraste hörnen, mellan Leknes på norra sidan och fiskeläget Reine i söder. Här är en icke uttömmande lista i bilder!

Uttagsavgift

Norr om Leknes, efter några fjordar och flera slingrande vägar, ligger den berömda platsen Uttakleiv. Den vetter rakt norrut och är välkänd eftersom den har några vackra bassänger på sin klippiga kust i öster. Det finns även en stenstrandföljt av en vacker sandstrand med en montagne med karaktäristiska former i norr.

Uttakleiv dans les Lofoten
Uttakleiv ©Renardo&Puffinou

Haukland

En tunnel skiljer Uttakleiv från Haukland! Denna fotoplats ligger omedelbart söderut och består faktiskt av två vackra sandiga vikar mot väster. Även här är reven som omger denna fjord fotogena och beroende på förhållandena kan du beundra den turkos lite vatten.

Haukland
Haukland ©Renardo&Puffinou

Voiepollen

Mellan Leknes och Haukland, på flera punkter utanför allfartsvägarnautsikten över fjordarna längre västerut och söderut öppnar sig och ger vika för typiska landskap av Lofoten. Det är inte ovanligt att observera havsörnar (Eagle) fiske.

Voiepollen
Voiepollen ©Renardo&Puffinou

Lekfullt

Den lilla staden är omgiven av vikar som töms och fylls med tidvatten. På vintern, när temperaturen blir negativ, vattnet fryser på ytan vid högvattensedan när tidvattnet avtar, böterna lager av is bryts på botten av vattnet, bildas isbitar väldigt fotogeniskt.

Leknes dans les Lofoten en hiver
Spelar ©Renardo&Puffinou

Varierande

Det är namnet på en liten by cirka femton minuter väster om Leknes. Även här är det i kanten av vattnet, mitt i vågorna som leker mellan klippor och pooler att du hittar din lycka. På vintern, utsikten mot Flakstadsfjällen är magisk !

Varierande
Varierad ©Renardo&Puffinou

Viken

Förbi denna lilla by går vägen runt en fin fjord Nord-Syd orienterad. Längs sträckan och speciellt i dess sydligaste del kommer det att finnas gott om möjligheter att ta (mycket) vackra landskapsbilder, beroende på ljusförhållanden men också tidvatten! Med tanke på de allestädes närvarande relieferna runt och vikens bredd kan detta vara möjligheten att göra panoramabilder.

L'Anse i Lofoten
L’Anse ©Renardo&Puffinou

Flakstad

Efter viken är vi i Flakstad, en liten by där det finns en fin kyrka. Denna plats består av en mycket vacker och bred strand där du hittar villkor för ”spegel” vid lågvatten, med det fina rinnandet av vatten på sanden. En stenig del med flera bassänger kompletterar målningen och den fotografiska möjligheter. Det är inte ovanligt att se surfare i vågorna.

Flakstad
Flakstad ©Renardo&Puffinou

Friska

Lite längre sydväst, lämnar huvudvägen, är fiskeläget Sound en annan lugn plats. oeftertraktade men lika lovande Lofoten. Dess mycket smala klippiga kust gör att du kan försöka många kompositioner, med bergen i bakgrunden. Varför inte tillfället också infoga ett tecken i bilden !

Friska
Sund ©Renardo&Puffinou

Reine

För att avsluta denna lista över ikoniska Lofoten-fotoplatser, den berömda byn Reine, drömstopp för alla besökare till öarna! Mellan skarpa toppar kring bukten och fiskehyddor typiskt (rorbu), du vet inte var du ska placera din kamera så mycket att det här hörnet är fullt av skönheter.

Reine
Reine, typisk fiskeby för Lofotenöarna ©Renardo&Puffinou

Norrsken på Lofoten

vem säger vinter i arktiska områden, sa norrsken ! Lofoten är på vintern inget undantag från detta himmelsfenomen, raka motsatsen. Som en påminnelse och för att schematisera polar norrsken beror på samspelet mellan solvindar och jordens magnetosfär. De senares fält är särskilt vända mot jorden i nivå med de magnetiska nord- och sydpolerna. Det är därför på dessa platser som de berömda norrskenen dyker upp. Och som det måste vara mörkt för att uppskatta detta nattliga skådespeldet är på vintern du måste besöka Lofoten om du vill ha chansen att se färgen på den, antingen från september till mars handla om. Efter att dagarna blivit för långa försvinner nätterna och midnattssolen sätter upp en show.

Alla ovan nämnda platser kan mycket väl fungera som privilegierade fotograferingsplatser för att ta vackra bilder av norrsken. För att bara ta ett foto av en norrsken är en sak, men komponera vackra bilder med norrsken över vackert landskap Det här är en annan sak!

aurora borealis landskap
Ett norrsken som smälter in i landskapet ©Renardo&Puffinou

Lofotenöarna är en av de få privilegierade platserna på jorden för Aurora borealis fotografering eftersom vägnätet är väl utformat så att du lätt kan förflytta dig, vädret är mycket omväxlande så chansen att du får soliga perioder är stor och fotofläckarna är det världsklass.

Fotografera norrsken i Lofoten
Fotografi av norrskenet i Lofoten ©Renardo&Puffinou

Vintern, liksom norrskenssäsongen, går snart mot sitt slut och det finns små chanser att tillträdesförhållandena till Norge kommer att förändras inom kort. Det är precis dags att lugnt förbereda sig din nästa resa där uppe!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *