Vad ska man se och göra i Lille? 10 besök att inte missa!

Ett besök i Lille, med sina gamla kvarter och charmiga hotell, står i kontrast till stereotyper om norr. Modern och dynamisk metropol, Lille är värt en vistelse för sin världsberömda gatuförsäljning, som varar en hel helg. Kort sagt, det råder ingen brist på argument för att motivera en resa till den norra prefekturen. Omedelbar ombordstigning för att upptäcka 10 besök att göra i Lille!

Besök Old Lille

Allt börjar runt Grand Place, som markerar centrum av Lille, och dess omgivande gågator. Arkitekturen där är typisk för nordliga städer, som t.ex i Bryssel, och distriktet är fullt av välkända varumärken. Längre bort, Gamla Lille låter dig gå tillbaka i tiden med sina kullerstensgator kantade av flamländska hus. Området är också hem för många konstgallerier, antikaffärer och barer för nattliv.

Lille Grand-Place
Grand-Place ©Ralfik D

Ta en promenad i Citadellparken

Vad ska du göra i Lille om du vill få lite frisk luft utan att åka mil? Riktning Citadel Parkden största i staden, för en bukolisk promenad! Beläget vid foten av citadellet Vaubans vallarkan du promenera i denna gröna miljö, medan du beundrar befästningarna eller promenera längs Deûle-kanalen.

Citadel Park
Citadelparken ©Atlantis

Fördjupa dig i Palace of Fine Arts

Vad ska man göra i Lille om regnet kommer? Utrustad med en stor samling av klassiska europeiska verk, Palace of Fine Arts är inte att missa. I en 1800-talsbyggnadkan du beundra målningar av Courbet, Goya, Rubens eller Delacroix, samt skulpturer av Rodin eller Camille Claudel.

Lille konstmuseum
Museum of Fine Arts ©Jerome

Utforska Wazemmes, det bohemiska distriktet

I det multietniska distriktet Wazemmes råder det ingen brist på fynd och shoppingentusiaster kommer att bli förtjusta i de många basarerna med en kosmopolitisk atmosfär. En enorm marknad upptar också det stora torget i distriktet tre dagar i veckan. Mat, blommor, tyger, diverse saker… det är en av de största i Frankrike, och förmodligen en av de livligaste. Garanterad bohemisk atmosfär ! På söndagar kompletteras Wazemmes-marknaden som en bonus av en kryddmarknad och en loppmarknad på ett intilliggande torg.

Wazemmes marknad
Den täckta marknaden i Wazemmes ©Brad Pict

Upptäck rehabiliterade platser

Staden är hem för många byggnader relaterade till regionens industrihistoria. De är magnifikt restaurerade och ger nu kulturen en stor plats. Därigenom, ingen Tripostal : användes tidigare för att sortera post, den har omvandlats till utställningshall för samtida konst. Det har också en teater! Missa inte heller Saint-Sauveur station som inrymmer en bar, en biograf och en utställningshall. Ett måste i Lille!

Tripostala Lille
Tripostal ©Velvet / Wikipedia Commons

Gå tillbaka i tiden på Hospice Comtesse

Detta före detta sjukhus i hjärtat av Gamla Lille vittnar om en svunnen tid. I det som fungerade som nunnor sovsalkan du beundra konstsamlingar innan du går in i ”sjukrummet” där tillfälliga utställningar organiseras regelbundet. L’Grevinnan Hospice kommer att fördjupa dig i augustinernas dagliga liv, helt ägnat åt sina grannar. Ett besök att göra i Lille!

Hospice Comtesse i Lille
Hospice Comtesse ©Leonid Andronov – stock.adobe.com

Ta dig till skyarna vid klockstapeln på Hôtel de Ville

En perfekt plats att se staden i 360 grader! Listad som en UNESCO: s världsarvslista, det är 104 meter högt och det är ett måste att göra i Lille. För att komma dit måste du klättra 400 trappsteg, men ansträngningen är värt det: utsikten från klockstapeln på Hôtel de Ville är hisnande!

Klockstapeln i Lille
Rådhusets klockstapel ©milosk50

VIDEON ATT SE

Njut av en öl och pommes frites

Liksom det ofta hårda klimatet, är gastronomin i norr ett rikt, varmt kök och full av karaktär. Restauranger i gamla Lille har traditionella rätter på sin meny, som karbonadflamande eller de berömda musslorna och pommes frites. En vistelse i Lille skulle inte heller vara komplett utan en måltid på chipsbutiken där du äter en rikligt fylld kotte och sköljer ner det hela med ett glas inhemskt öl. Det råder ingen brist på sorter, öl är i norr vad vin är för Aquitaine!

pommes frites och öl i Lille
Pommes frites och öl är kända i Lille ©lorabarra

Shoppa på Braderie de Lille

En helg per år (början av september), Lille är hem för den största loppmarknaden i världen. Några siffror: mer än 15 000 säljare och 2 till 3 miljoner besökare. Alla trottoarer i staden är upptagna! En veritabel jättemarknad, Lille andas sedan pommes frites, färska musslor och öl. Bara detta evenemang är väl värt att planera en resa till Lille, om så bara för att köpa några prydnadssaker och njuta av en livlig atmosfär som du sällan hittar.

Lille Braderie musslor
Ett berg av musslor vid Braderie de Lille ©mimpki

Användbar information

Vill du åka till Lille? För att se till att din vistelse blir lyckad ger vi dig vår praktiska information och bra tips:

  • Att ta sig till Lille: Lille har en internationell flygplats, som ligger i utkanten av staden, bara 10 km från centrum. En pendelbuss och taxibilar ger tillgång till centrum från Lille-Lesquin flygplats.
  • Ta dig runt i staden: Lille har ett kollektivtrafiknät som består av tunnelbana, spårvagnslinjer och busslinjer. Alla intressanta platser är väl betjänade!
  • Hitta ett billigt hotell för helgen: Kommersiella och mycket livliga, centrum av Lille lockar därför många besökare. Under kongressperioden är det en riktig utmaning att hitta hotell. Å andra sidan är helger mycket mer gynnsamma för billigt boende, särskilt under långsammare perioder. Enda undantaget, under försäljningshelgen är det bättre att inte pröva lyckan i sista minuten för att hitta ett rum i stadens centrum.
  • Vilken är den bästa perioden? Vi har sammanställt flera års väderhistorik för att ge dig en komplett och syntetisk tabell över klimatet i Lille. Du kommer att kunna veta när du ska åka för att besöka staden i norr. Öva !
  • Rabattkort : De Lille stadspass erbjuder ett stort antal rabatter för museer eller attraktioner i Lille, men även i hela den norra regionen. Mycket användbart om din resa är i form av en runda, särskilt eftersom 3-dagarspasset ger obegränsad tillgång till TER-transport.
  • BESÖKS CENTER : Besök även hemsidan för Lille turistbyrå för att hitta ytterligare information.

Det väsentliga i Lille och efteråt?

Stad genomsyrad av historia, det finns saker att göra i Lille! Längs kullerstensgatorna avslöjar den sina skatter och nöjen för besökare. Vill du veta mer? Tveka inte att läsa vår artikel ”Vad ska man göra runt Lille?”: regionen är lika attraktiv!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *