Normandie: praktiska råd för att besöka landningsstränderna!

Arvingar till en tragisk historia, men vars resultat satte stopp för kriget, kommer landningsstränderna att markera en höjdpunkt under din vistelse i Normandie. Det är inte utan känslor som man föreställer sig dessa tusentals män som anländer vid dagens första ljus i dessa vilda landskap för att bekämpa fienden. Stränder, kyrkogårdar, museer… Det finns många minnesplatser. Hur besöker man dem? Vilka ska man prioritera? Här är alla våra praktiska tips för att besöka landningsstränderna!

Historisk påminnelse: vad är landningen?

Med kodnamnet ”Operation Overlord” utgör landningen den största militära operationen i historien. Den 6 juni 1944 landade 160 000 amerikanska, kanadensiska, brittiska och franska trupper på Normandies stränder i syfte att återta det tyskockuperade Frankrike. Tidigt på morgonen på denna betydelsefulla dag, de allierade anlände med överraskning på stränderna på Normandies norra kust, som fick kodnamn:

  • Omaha Beach och Utah Beach (amerikanska trupper),
  • Juno Beach (kanadensiska och brittiska trupper),
  • Gold Beach (brittiska trupper)
  • Sword Beach (brittiska och franska trupper).

Landningsstränderna var skådeplatsen förvåldsamma sammandrabbningar under vilken minst 10 000 soldater dog, bara första dagen. Trots allt blev operationen en framgång och markerade en vändpunkt under andra världskriget. följde slaget vid Normandie som varade i nästan 3 månader och som kostade mer än 140 000 människor livet (civila, soldater, tyska allierade) men som möjliggjorde befrielsen av regionen och sedan hela Frankrike.

Omaha Beach i Normandie
Minnesmärke vid Omaha Beach © Enrico Della Pietra

Hur besöker man landningsstränderna?

För att få en tydligare uppfattning om hur landningen såg ut, är det ideala attomväxlande besök på olika minnesplatser : stränder, kyrkogårdar och museer. För att vara autonom på dina resor är det enklaste att bli transporterad. Slutligen, för begränsa restidboka boende nära landningsstränderna, det kommer att spara tid och du kommer att kunna njuta av det mer på plats.

Olika museer erbjuder spännande guidade turer. Detta är särskilt fallet med Caen Memorial vars utmärkta guider har utbildats av historiker som är specialiserade på denna sida av historien. För att bättre förstå alla höjdpunkterna i landningen är det lämpligt att besöka museet innan du beger dig till kusten med din guide.

🎟 Boka din biljett för Caen Memorial.

Caen Memorial
Caen Memorial © Alex Arocas

Vilka är de viktigaste platserna att se?

Här är de viktigaste landningsplatserna och stränderna att se i regionen!

Omaha Beach

Det är landningsstranden som har upplevt de mest mänskliga förlusterna, den har också smeknamnet ”Bloody Omaha”. Med dess höga klippor prickade med imponerande bunkrar Tyskarna, synen var klar på de allierade som drabbades av kraftig eld. Du kan besökaOverlord Museum som återger historien om slaget vid Normandie och som har en fin samling av fordon, stridsvagnar och vapen. Med utsikt över stranden Colleville-sur-Mer amerikanska kyrkogården listar nästan 10 000 gravar av stupade soldater. Ett rörande men nödvändigt besök.

Den amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer
Den amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer © Mikka

Spetsen på Hoc

Beläget mellan Omaha Beach och Utah Beach, är det utan tvekan en av de bäst bevarade landningsplatserna och som tillåter bäst representerar stridernas våld. En anlagd stig får dig att upptäcka de olika blockhusen och enorma skalhålen, där platsen har drabbats av intensiva bombardement under attacken.

Spetsen på Hoc
Pointe du Hoc © oscity

Arromanches

Denna plats koncentrerar platser som måste ses! Först och främst Cinema 360 : tack vare 9 gigantiska cirkulära skärmar presenterar den på ett kortfattat och gripande sätt opublicerade arkivmaterial landstigningen och slaget vid Normandie. de D-Day Museum är intresserad av logistiken i överfallet med i synnerhet en fantastisk modell av den konstgjorda hamnen byggd i Arromanches, i väntan på att hamnen i Cherbourg erövras. Slutligen, missa inte en resa till Gold Beach, en av de fem landningsstränderna!

🎟 bok ditt inträde till Arromanches 360 cirkulär biograf.

En bunker vid Gold Beach
En bunker vid Gold Beach © Fernbach Antal

Utah Beach

Den enda landningsstranden i Engelska kanalen, Utah Beach, är en vild strand där du fortfarande kan se några rester av landningen: Tjeckiska bunkrar och igelkottar (pansarvärnshinder i stål). Du kan besöka Utah Beach Landing Museumett fantastiskt museum med detaljer de 10 nyckelstadierna i landstigningsprocessen, från förberedelserna till det slutliga överfallet. Du kan också se en autentisk Bombardier B-26 där.

🎟 bok dina entrébiljetter i förväg här 👈

Utah Beach landningsstränder i Normandie
Utah Beach och ett D Day-hyllningsmonument © jefwod

Att besöka landningsstränderna är en viktig del av minnesplikt, men andra platser var avgörande, såsom Sainte Mère-Eglise. Om du förlänger din vistelse i regionen, tveka inte att läsa vår artikel om 13 vackraste byar i Normandie Eller på 27 saker att besöka och göra absolut. Och om du har varit på landningsstränderna, tveka inte att göra det berätta om din upplevelse i kommentarerna!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *