Vad ska man göra i Vienne? 18 besök som inte går att missa!

Vienne är en avdelning belägen i den tidigare regionen Poitou-Charentes, norr om Nya Aquitaine. Om majoriteten av turisterna flockas på Futuroscope, en av de mest trafikerade nöjesparkerna i Frankrike, Vienne har fortfarande mycket att erbjuda. Promenera genom fridfulla små byar, vandra i skogen, flyg över Haut-Poitou i en luftballong eller till och med bungyjump över Vienne… Listan över möjliga aktiviteter är lång. Upptäck utan dröjsmål vår urval av 18 besök som du inte får missa att göra i Vienne !

Fyll på sensationer på Futuroscope

Vad ska man göra i Vienne med familjen? Tillbringa en hel dag, eller till och med två, på Futuroskop ! Futuroscope är ett av 5 Frankrikes populäraste nöjesparker. Hans särart? De tekniska teman. Spänn fast säkerhetsbältena, dynamiska säten kommer att transportera dig till roliga världar (Rabbids, Arthur och Minimoysetc.) och vetenskapsmän.

Futuroscope att göra i Vienne
Futuroscope © Oligo – stock.adobe.com

👉 Upptäck vårt utbud av bästa åk från Futuroscope.

Vandra på gatorna i Poitiers

Vad man kan göra i Poitiers (avdelningens huvudstad) under ditt besök i Vienne? Här är några intressanta platser att inte missa:

  • Promenera genom gatorna i den historiska stadskärnan.
  • Beundra kyrkan Notre-Dame-la-Grande och korsvirkeshusen som omger marknadstorget.
  • Besök Sainte-Croix-museet.
  • Handla i centrum och på Les Cordeliers.
  • Land i Blossac Park.
Arkitekturen på Poitiers gator
Arkitekturen på Poitiers gator © Max LesZed

Ta en promenad i Angles-sur-l’Anglin

Angles-sur-l’Anglin är den enda by klassificerad bland ”De vackraste byarna i Frankrike” i Vienne. Så missa inte det! Angles-sur-l’Anglin består av en övre stad, en nedre stad och Faubourg Sainte-Croix. Gå runt byn och missa inte besöket av fästningen, eller det av Roc aux Sorciers”skulpturens Lascaux”.

Den vackra byn Angles-sur-l'Anglin
Den vackra byn Angles-sur-l’Anglin © Max LesZed.com

Fördjupa dig i magin i Château de la Mothe Chandeniers

Visste du ? Departementet Vienne delar gräns med Indre-et-Loire. Norr om Vienne kommer du därför att vara mycket nära slotten i Loire. Och inte långt från dessa har Château de la Mothe Chandeniers inget att avundas. Efter crowdfunding med världsomspännande inflytande räddades slottet gradvis från ruin. Så ta reda på det!

Slottet La Mothe Chandeniers
Slottet La Mothe Chandeniers © Romain TALON

Ladda dina batterier i termalcentret i La Roche-Posay

Säger La Roche-Posay dig något? Du har säkert sett detta namn på kosmetika- och välmåendeavdelningen på ett apotek. Namnet på de berömda produkterna kommer från namnet på staden som ligger nordväst om Vienne. Unna dig en dag tillägnad ditt välmående på Thermal Center att njuta av alla fördelarna med termiskt vatten!

Thermal Park i La Roche-Posay i Vienne
Thermal Park i La Roche-Posay i Vienne © Max LesZed.com

Geocaching med Terra Aventura

Ensam, som par, med vänner eller med familj, är geocaching ett roligt sätt att upptäcka ett territorium. I Vienne erbjuder Terra Aventura 32 olika kurser. Du kommer att följa en kurs genom att svara på gåtor. Dina svar kommer låsa upp GPS-koordinater Häll i hitta cachen var är belöningen: Poï’z!

Upptäck Viennes landskap tack vare Terra Aventura
Upptäck Viennes landskap tack vare Terra Aventura © Max LesZed

👨‍👩‍👧‍👦 ÄNNU FLERA IDÉER FÖR FAMILJER ⬇

Flyg i en luftballong i Haut-Poitou

Vad ska man göra i Vienne som ett par? Kom till Mirebeau, i norra Vienne för en unik upplevelse: flyga över Vienne i en luftballong. Flygningen varar ca 1h till 1h20 och tillåter hisnande landskap samtidigt som man siktar på ett unikt och privilegierat ögonblick!

La Vienne luftballongflygning nära Poitiers
Flyg över Wien © Max / LesZed

Bli överraskad av staden Montmorillon

Denna stad med 7 000 invånare sydväst om Poitiers, i Vienne, kommer säkert att överraska dig! Märkt ”City of Art and History”här är vad det finns att göra och besöka i Montmorillon:

  • Smaka på Montmorillon makronerlokal kulinarisk specialitet
  • Besök Författar- och bokyrkens stad
  • Upptäck stadens anmärkningsvärda arv (kyrka, krypta, Octagon, etc.)
Montmorillon att göra i Vienne
Montmorillon © Jean-Paul Bounine

Bungyjump på Isle-Jourdain

Vad ska du göra i Vienne när du älskar extrema känslor? Isle-Jourdain viadukten är känd för att vara en mycket bra bungyjumpplats ! Det är byggt i slutet av 1800-talet 47 meter hög. Det speciella med denna plats? Du kommer kunna röra vid vattnet i Vienne på botten av din höst!

Isle Jourdain viadukten i Vienne
Isle Jourdain-viadukten © Gouillardon

Besök den tillfälliga utställningen Rurart

Vad ska du göra i Vienne om du älskar samtidskonst? Rurart är en unik plats i Frankrike ! Det invigdes 1995 och är det enda samtida konstcentrum under överinseende av jordbruksministeriet. Det ligger i Venours, inom en lantbruksgymnasium. Samtida konstkonstnärer kommer för att skapa Arbetar på plats.

La Vienne samtida konstcentrum Rurart
Exposition au center d’art samtida Rurart © Romain Darnaud – Koen Vanmechelen

Upptäck den medeltida staden Chauvigny

Chauvigny ligger cirka tjugo kilometer från Poitiers. Märkt ”Vackraste omvägar i Frankrike”det är en Medeltida stad att upptäcka absolut under ett besök i Vienne. Besök Chauvigny snarare på sommarenmellan april och oktober. Det är verkligen vid denna tid som de bästa turistaktiviteterna är på väg, inklusive det mycket imponerande skådespelet av rovfåglar: himlens jättar.

Den medeltida staden Chauvigny
Den medeltida staden Chauvigny © JC DRAPIER

Promenera genom den lilla staden Charroux

Söder om Poitiers, på gränsen till Charente, är Charroux en vacker by att besöka. Promenera genom detta by märkt ”Small City of Character®” och låt dig förföras av korsvirkeshusen, den täckta marknaden, gränderna… Och framför allt, missa inte ”Karl den Store”-tornet, resten av Saint-Sauveur-klostret grundades 789.

Staden Charroux att göra i Vienne
Staden Charroux © J. Ossorio Castillo

Gör ett spårdop på kretsen av Val de Vienne

Vad ska man göra i Vienne om man är en motorsportfantast? Träffas i södra delen av departementet på Val de Vienne-banan. Gjort ett spårdop i Clio RS 200 Cv, i Caterham eller till och med i Corvette C7. Du lär dig att observera banorna eller ta sena och kraftfulla inbromsningar.

Circuit i Val de Vienne
Circuit i Val de Vienne © Jeremy / Flickr

Vandra i Moulière-skogen

Moulière skogsmassivet har mer än 6 900 trädbevuxna hektar. Detta faktiskt det största skogskomplexet i Vienne. För din nyfikenhet, vet att namnet Moulière kommer från kvarnstenarna ”kvarnstenar” som utvinns från dess lerjord. Många vandringsleder korsar skogen. Du kommer att kunna observera månghundraåriga ekar !

Mouliere skog
Moulière-skogen © Cébastien / Wikipedia Commons

Lär dig historien om Poitou på Château de Monts sur Guesnes

Detta är ett ambitiöst projekt för att främja territoriet Vienne! På Château de Monts sur Guesnes kan du besöka Poitou historia. Du kommer att upptäcka en rolig och lärorik sida vilket säkert kommer att få dig att vilja utforska hela Vienne!

Slottet Monts-sur-Guesnes att göra i Vienne
Slottet Monts-sur-Guesnes © Texier Alain-Yves / Wikipedia Commons

Gå till Manu-platsen i Châtellerault

Chatellerault är den näst största stad i Vienne, efter Poitiers. Den viktigaste platsen att besöka i Châtellerault är la Manu, en före detta vapenfabrik. Idag har fabriken blivit en verklig stadsdel med en kulturell kallelse. Platsen har en ishall, ett museum för konst och industri, en cirkusskola, en skatepark m.m.

La Manu i Châtellerault
La Manu à Châtellerault © MOSSOT / Wikipedia Commons

Gå tillbaka i tiden på den gallo-romerska platsen Sanxay

Vad ska man göra i Vienne när man brinner för historia? Upptäck den gallo-romerska platsen Sanxay, förvaltas av Centre des Monuments Nationaux. Platsen ligger mellan Poitiers och Niort, i grönt landskap. Platsen var ockuperad från 1 till 400-talet. De viktigaste monumenten att se är teatern, termalbaden och en fristad.

Den gallo-romerska platsen Sanxay
Webbplatsen gallo-romain de Sanxay © Max LesZed

Utforska staden och skogen Béruges

Staden Béruges ligger bara cirka tio kilometer från Poitiers och ändå kommer du att få intrycket av att vara otidsenlig och av någon stark urban aktivitet. Vad ska man besöka i Béruges? Missa inte ett besök på arkeologiskt och historiskt museumvandra i skog och beundra dem slott!

Besök Béruges i Vienne
Besökare Béruges © Havang / Wikipedia Commons

Bor du i Vienne ett tag och vill stanna i Poitiers? Sök efter boendeupptäck sedan 11 saker att besöka under din vistelse i Poitiers ! Och för ännu mer information, tveka inte att konsultera den officiella webbplatsen för Turism i Wien.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *