De 12 kulinariska specialiteterna i Auvergne-Rhône-Alpes att upptäcka

Från gemytlig Savoyard fondue till berömda Lyon gastronomipasserar genom mängden av Auvergne ostardu är säker på att äta bra under din nästa vistelse i Auvergne-Rhône-Alpes ! Oavsett om du reser till Auvergne, Alperna eller till och med Lyon, kommer du sannolikt inte ens ha tillräckligt med tid att smaka på alla lokal gastronomi. För att ge dig en smak av vad din vistelse har i beredskap för dig, presenterar vi vårt urval av kulinariska specialiteter från Auvergne-Rhône-Alpes.

Ravioler i Romans-sur-Isère i Drôme

Först av de kulinariska specialiteterna i Auvergne-Rhône-Alpes som vi erbjuder, verkar det omöjligt att passera genom Drôme utan att smaka på den berömda raviolin i Romans-sur-Isère. Dessa tunn pasta fylld med en ostbaserad fyllning, riven Comté i allmänhet, är verkligen läckra. Det finns nu många typer av ravioli men de kommer aldrig att motsvara de traditionella recepten som du hittar i Drôme. Möjlighet att besöka de vackraste byarna i Drôme.

Ravioli från romarna
Ravioles de Romans © FOOD-micro

Grodlår på Saônes strand

En annan specialitet i regionen som till och med ibland används för att symbolisera fransmännen utomlands, grodlår är en idealisk maträtt att avnjuta lugnt vid Saônes strand. Du hittar detta ikonisk maträtt serveras på alla restaurangmenyer vid Saônes strand. Observera att grodlår vanligtvis tillagas med smör och persilja.

Grodlår kulinariska specialiteter från Auvergne-Rhône-Alpes
Grodlår © OB

Savoyard fondue i Savoie

Om du reser till Savoie kommer du garanterat att se fram emot att dela en utsökt Savoyardfondue med familj eller vänner. Idealisk maträtt för en gemytlig kväll med en garanterat god atmosfär är Savoyardfonduen ingen mindre än en blandning av smältostar med vissa vitt vin och en vitlöksspets. Ostälskare, observera att du också kan njuta av din tillflyktsort i Savoy att njuta av en traditionell raclette.

Den berömda Savoyard fondue
Den berömda Savoyard fondue © exklusiv design

Sockergaletten i Pérouges

I Pérouges är en paus nödvändig för att smaka på den berömda sockerkakan. Detta generöst söt paj är allestädes närvarande i alla bagerier och menyer i Pérouges. För te eller efterrätt är den enda säkerheten att du kommer att njuta av denna emblematiska efterrätt av staden!

Perouges sockergalette
Perouges sockerkaka © Monique Pouzet

Auvergne ostar

I Auvergne finns många av de mest kända och välkända ostarna i Frankrike. Cantal, Salers, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert och Saint-Nectaire… fem ostar gjorda av komjölk har också en Appellation d’Origine Contrôlée. Så tveka inte att unna dig en god ostprovning med dessa autentiska produkter under besöket de vackra byarna av regionen.

Ostvägen i Auvergne
Ostvägen i Auvergne © Photo Passion

Kastanjekräm i Ardèche

I Ardèche, den kastanj är ett riktigt emblem och har till och med en dubbel certifiering, en kontrollerad ursprungsbeteckning och en skyddad ursprungsbeteckning. Färska, kanderade, i mjöl eller till och med glaserade, du kan hitta kastanjer i alla dess former i Ardèche. Men om du bara ska smaka på en specialitet från Ardèche rekommenderar vi starkt kastanjekrämen. Detta äkta recept kastanjepuré med socker har ätits på pannkakor, rostat bröd eller till och med briocher sedan 1885.

Kastanjkräm bland de kulinariska specialiteterna från Auvergne-Rhône-Alpes
Kastanjkräm i Ardèche © n3d-artphoto.com

Briochekorv i Lyon

Rosett, fläskhuvudspaté eller till och med andouillette, charkuterier från Lyonnaise är kända i hela Frankrike. Det är en av de omöjliga att smaka på helst i en liten hatt, en traditionell Lyon-restaurang. Bland dessa specialiteter rekommenderar vi att du provar briochekorven. Serveras vanligtvis ljummen, den består av en brioche fylld med kokt korv. Möjligheten för dig ta en kort resa till Lyon.

Lyons berömda briochekorv
Lyons berömda briochekorv © FreeProd

Tryffeln i Auvergne i Clermont-Ferrand

Truffade är en av de autentiska rätterna i Auvergne gjord på ost. Denna blandning av potatis med cantal där Salers traditionellt serveras på Clermont-Ferrandmed skinka och en grönsallad.

Auvergne Truffade
Auvergne Truffade © SOLLUB

Bresse kyckling

Världsberömd, Bresse-kycklingen känns igen med sin röda kam och sin vita fjäderdräkt. Smidig till sakdet tillagas på alla bra restauranger och är en av de delikatesser som inte får missas i regionen.

Bresse kyckling
Bresse kyckling © Maurice Metzger

Brioche med praliner i Lyon

Den rosa pralinen är en sann specialitet från Lyon. Detta blandning av socker och mandel dejtar du 17e århundradet och kan avnjutas på egen hand. Den används också i olika desserter, bland vilka vi rekommenderar den läckra briochen med praliner. Tveka inte att falla för en pralintårta!

Briochen med praliner
Brioche med praliner © valy73

Puy-en-Velay linser

Le Puy linser är en sägs exceptionell produkt som drar nytta av en AOC och en AOP och är också skyddade enligt lag. Faktum är att bara linserna som odlas på den vulkaniska jorden runt Puy en Velay kan kallas ” Le Puy linser ”. Med deras unik smakhittar du dessa baljväxter serverade i olika former, från linskorv till linssallad.

Puy linser bland de kulinariska specialiteterna i Auvergne-Rhône-Alpes
Puy linser © JoannaTkaczuk

Savoytårta i Chambéry

Även kallad Savoy-kex, Savoy-kaka är en dessert som först gjordes i Chambéry 1358 för ett besök av kejsaren. Gjord av ägg och potatisstärkelsedenna tårta har en ojämförlig mjukhet och kan avnjutas i hela Savoie och även utanför. Hemligheten med dess lätthet? Du måste försiktigt blanda in den vispade äggvitan när du kokar den!

Savoy tårta
Savoytårta © Jérôme Rommé

Selon Theodore Zeldin, « gastronomi är konsten att använda mat för att skapa lycka ».

Gastronomi är i alla fall en integrerad del av en resa och val av region Auvergne-Rhône-Alpes för din nästa vistelsedu har vissheten om att njuta av dig själv och göra läckra upptäckter: oavsett om du är mer söt eller salta! Och du, vilka är de kulinariska specialiteterna från Auvergne-Rhône-Alpes som du helst vill smaka?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *