Kambodja eller Vietnam? Vilket resmål passar dig bäst?

Kambodja och Vietnam är två gränsar till sydostasiatiska länder som var och en har anmärkningsvärda turist-, kultur- och naturtillgångar. Det gör att valet mellan dessa två resmål är långt ifrån självklart. Vi inbjuder dig att upptäcka kriterier som gör ditt val lättare!

Kambodja VS Vietnam: jämförelsekriterierna

För att vara säker på att kunna beundra det arkitektoniska komplexet i Angkor, nära SiemReap i Kambodja, utan att ångra de majestätiska karstiska formationerna som gör Halong Bay i Vietnam berömd, eller vice versa, det är bättre att välja efter dina passioner och dina önskningar. Men du måste också ta hänsyn till några kriterier som klimatet, levnadskostnader eller budget, hälsa och säkerhet och vilka typer av aktiviteter som finns tillgängliga.

Kambodja fascinerar resenärer som brinner för kulturella upptäckter, med sina storslagna tempel, sina livliga marknader och invånarnas vänlighet. Detta land förhäxar också naturälskare, tack vare de naturliga underverken och den gröna landsbygden. Vad gör detta magnifika land till ett resmål att absolut upptäcka.

Vietnammed smeknamnet Sydostasiens pärla, förvånar resenärer med sina kulturella attraktioner och mångfalden i dess landskap, var och en lika fascinerande som den andra. Det är faktiskt i Vietnam som man kan beundra de magiska landskapen i Halong Bay, platsen för Tam Coc eller Phang Nha, klassad av Unesco.

Vilket resmål att välja efter klimat och väder?

För att utse den mest välkomnande destinationen ur klimatsynpunkt räcker det att ta hänsyn till de klimatförhållanden som är gynnsamma för utflykter på landsbygden och för turistbesök.

Behagligaste väder: Kambodja och Vietnam

Eftersom dessa två destinationer alla ligger i Sydostasien har de en viss likhet. Det tropiska klimatet kännetecknas av växlingen av två årstider: torrperioden, från november till april, och den våta säsongen, från maj till slutet av oktober.

De olika geografiska konfigurationerna av regionerna i Vietnam, motiverar diversifieringen av dess klimatförhållanden : tropisk i söder och subtropisk i norr, med två årstider något förskjutna mellan norr och söder. Hur som helst, den bästa tiden att upptäcka Vietnam och Kambodja är fortfarande torrperioden.

Vilken destination ska man välja enligt priset på flygbiljetter?

För att hitta den föredragna destinationen enligt priset på flygbiljetter baseras vår analys på det billigaste priset under låg- och högsäsongen för turister.

Det billigaste genomsnittliga priset tur och retur: Vietnam

Priset för den billigaste flygbiljetten går till Vietnam. Jämförelsen av ett antal flyg tur och retur mellan Frankrike och Vietnam och flyg tur och retur mellan Kambodja och Frankrike visar att returbiljetter till Vietnam kostar från 25 till 82 € billigare.

Vietnam, Tam Coc
Vietnam, Tam Coc ©Rod Waddington / Flickr

Resmålet att välja enligt din budget

Genom att ta hänsyn till levnadskostnaderna under vistelsen är det möjligt att bestämma den mest tillgängliga destinationen med en rimlig resebudget.

Det billigaste resmålet: Vietnam

Levnadskostnaderna i Vietnam är mycket billigare än i Kambodja. Som ett resultat sparar en tvåveckorsvistelse för två personer i Vietnam flera hundra euro på utgifter för boende, catering, transport och aktiviteter… jämfört med en vistelse i Kambodja. Så om du måste välja enligt din budget, välj Vietnam som är mindre budgetkrävande men som kan erbjuda spännande upplevelser.

Livskvalitet: hälsa, säkerhet, ren luft

För att hitta resmålet där det är bra att bo räcker det att vara intresserad av frågorna om säkerhet och hälsa. Vilken destination bör gynnas när det gäller välbefinnande: Kambodja eller Vietnam?

Livet är bra i Vietnam

Vietnam lockar många besökare för sina turistattraktioner och även för den relativt bekväma livskvaliteten, jämfört med den som finns i Kambodja. I själva verket, hälsosystemet är tillfredsställande. När det gäller säkerheten är båda destinationerna relativt säkra, även om det alltid är nödvändigt att vara vaksam på trånga platser där ficktjuvar fortsätter att frodas.

Vilken destination ska man välja enligt resenärers åsikter: Kambodja eller Vietnam?

Om du fortfarande har problem med att välja mellan Vietnam och Kambodja kan du lita på åsikterna från resenärer som har haft en avgörande upplevelse på en av dessa destinationer.

Resenärer föredrar: Kambodja och Vietnam

Åsikterna går isär när det kommer till valet mellan Kambodja och Vietnam. I själva verket, de som gillade att besöka templen i Angkorpromenera genom gränderna och beundra de koloniala husen i Siem Reap, Battabamg eller Phnom Penh eller njut av en utflykt på sjön Tonlé Sap, föredrar kambodja. Men de som vill upptäcka historiska monument och de gamla kejserliga städerna, museerna eller göra utflykter i Halong Bay eller i Mekongdeltat… liksom slappa på stranden, välja utan att tveka för Vietnam.

Kambodja, Angkor
Cambodge, Angkor © Baldwin / Flickr

Välj din destination enligt inmatningsmetoderna

Det är också möjligt att välja din destination enligt inträdesformaliteten, speciellt om du inte gillar svåra procedurer. Ta reda på vilket resmål som är bäst: Kambodja eller Vietnam.

De enklaste inträdesprocedurerna: Vietnam

För en vistelse på mer än 15 dagar i Vietnam är visumet obligatoriskt för att kunna resa in och cirkulera fritt i landet. För att notera det Franska medborgare är undantagna från visum för vistelser på mindre än 15 dagar i Vietnam. För 40 länder, inklusive Frankrike, är det dessutom möjligt att ansöka om visum online.

Det är också nödvändigt att ha ett inresevisum för Kambodja, bara det måste göras med Kambodjas ambassad i bosättningslandet, eftersom Kambodja inte längre utfärdar e-visum.

Vilket land att välja, beroende på de intressanta platserna att besöka?

Intresset för en destination ligger i mångfalden av aktiviteter att göra, kulturella och naturliga platser att upptäcka och i möjligheten att diversifiera nöjena.

Destinationen med flest UNESCO-platser: Vietnam

Vietnam är utan tvekan destinationen med flest UNESCO-platser. Landet har till sin kredit 5 kulturella platser listade som världsarv av Unescosom är citadellet av Ho dynastin, Ensemble av monument av NyansMi-sön Sanctuary, den centrala sektorn i den kejserliga staden Thang Long-Hanoi och Gamla stan i Hoi An. Det finns också två naturområden som är Ha-Long Bay och Phong National Park. Nha – Ke Bang och en blandad plats som är landskapskomplexet i Trang An.

Tre kulturella platser i Kambodja är listade som Unesco-arv, nämligen Angkor, Preah Vihear-templet och Sambor Prei Kuk tempelområde, arkeologiska platsen för antika Ishanapura. Andra immateriella arv, som Royal Cambodian Ballet, Lakhonsbek Shadow Theatre, är bland Unescos immateriella arv.

Det mest kulturella resmålet: Vietnam

Med tanke på de många kulturella platser som listats som UNESCO-arv, Vietnam är utan tvekan den mest kulturella destinationen. Men platserna i Angkor, Preah Vihear och templen Sambor Prei Kuk är också värda titeln som kulturell destination i Kambodja. Detta innebär att för dem som bara kan besöka två eller tre platser under sin vistelse är dessa två destinationer bundna. Annat, Kambodja sticker ut med Bon Om Toukvattenfestivalen som hålls i slutet av regnperioden när kambodjanerna firar omkastningen av floden Tonle Saps flödesriktning.

Vietnam, Hue
Vietnam, Hue ©Jorge Cancela / Flickr

Så vilket är ditt val: Kambodja eller Vietnam?

Kambodja och Vietnam har en viss likhet, men varje land har också sina egna turistattraktioner. Det är upp till dig att hitta den destination som passar dig bäst, enligt dina förväntningar och dina passioner.. Med hänsyn till dina egna urvalskriterier, berätta i kommentarerna, den destination som charmade dig mest.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *