Vad ska man se i Izmir och dess omgivningar? Måste-se besök!

Vackra Izmir, som turkarna kallar det, ligger på botten av en bukt i Egeiska havet. Staden sträcker sig långsamt längs sidan av de omgivande bergen. Lullad av vindarna, berusad av havsluften, har den allt av en drömdestination. Men vad exakt finns det att se i Izmir och dess omgivningar? Följ ledaren !

Voir la place Konak Square

Beläget i hjärtat av staden Izmir, längs bukten, sträcker sig det enorma torget Konak Meydani. Det är särskilt här det du kommer att se klocktornet, stadens emblem. Det är en mycket livlig plats, varifrån du kan se rådhuset såväl som Yali-moskén (även kallad Konak-moskén). Inte långt därifrån ligger huvudmarknaden i Izmir: Kemeralti-marknaden.

Konak Square Izmir
Konak Square i Izmir ©DR

Promenera genom Kemeralti-marknaden

Vem säger turkisk stad, säger ”basar”! Kemeralti-marknaden är ett måste i Izmir och omfattar flera gator i gågatan. Var inte rädd för att gå vilse i labyrinten av kullerstensgator, det är charmen med stället! Du hittar en mängd stånd som säljer lite av varje: kläder, läderhantverk, smycken, mat mm. Öppna upp ögonen, låt dig styras av dofterna och njut! En idealisk promenad för att få tillbaka några souvenirer i dina resväskor.

Kemeralti marknad
Kemeralti Market © Francisco Anzola / Flickr

Upptäck det arkeologiska museet i Izmir

Runt Izmir finns många arkeologiska platser, som Efesos eller Milet. Resultaten av dessa utgrävningar presenteras i detta museum: sarkofager, romerska byster, brons- eller terrakottaföremål, etc. En kulturell plats att se i Izmir för att förstå den historiska rikedomen i denna region!

Miletus Turkiet
Den arkeologiska platsen Miletus ©DR

Ta till skyarna vid Asansör

En emblematisk plats att se i Izmir, Asansör (som kommer från ordet ”hiss” på franska) kommer att låta dig ha en exceptionell utsikt över staden. Klättra in i kabinen gratis och dra nytta av klättringen för att beundra panorama. Framme vid toppen kan du stanna till vid restaurangen för lunch i en förtrollande miljö! Byggd i början av 1900-talet av praktiska skäl (för att underlätta transporten av varor från botten till toppen av staden), är det nu en av de största turistattraktionerna i Izmir.

Hiss Izmir
Asansören i Izmir, till höger ©DR

Segla på Izmirbukten

Vill du njuta av en solig dag på Egeiska havet ? Låt dig lockas av en kryssning på Izmirbukten. Du får då möjlighet att se storslagna landskap och bada i vackra turkosa vatten.

Båtkryssning i Izmirbukten och dess omgivningar
Båtkryssning i och runt Izmirbukten © Alizada Studios

Vandra i Karagölparken

En magisk plats att se i Izmir, cirka femton kilometer från staden : Karagöl nationalpark. Med din picknick, ge dig av en dag för att svalka dig. På turkiska betyder Karagöl ”svart sjö”, men inget att oroa sig för: denna utflykt kan vara en mycket trevlig semester mellan två besök, speciellt mitt i sommaren! Ta på dig sneakers för att strosa längs skogsstigarna och njut av en god druvglass medan du strosar runt sjön!

karagol
Karagol ©DR

Besök Agora i Smyrna

Agora är ett veritabelt friluftsmuseum och är den främsta arkeologiska platsen under utgrävning att se i Izmir. Du kan upptäcka resterna av den antika staden Smyrna som har anor från 300-talet f.Kr.. Den förstördes delvis 178 av en jordbävning och återuppbyggdes av den romerske kejsaren Marcus Aurelius. Även om en stor del av platsen är stängd för allmänheten (man måste låta arkeologerna arbeta!) är besöket värt en titt, speciellt för vattenkanalerna som är mycket välbevarade.

nu Smyrna
Smyrnas agora ©Leonid Andronov

Utforska den arkeologiska platsen i Efesos

Efesos är en viktig plats på mer än ett sätt, men främst för att det var ett av de stora centra under de första kristnas tid. Resterna av den romerska perioden är mycket väl bevarade, som låter dig se bad, flera teatrar, en triumfbåge, en Trajanus fontän eller till och med ett Domitianus torg, för att inte tala om ett Hadrianus tempel. En exceptionell plats att upptäcka om du bor i Izmir! (boka din resa just nu)

Efesos
Celsusbiblioteket i Efesos ©DR

Beundra platsen för Pergamon

Om Efesos är en romersk stad, kommer Pergame från den hellenistiska perioden. Du kommer särskilt att upptäcka den berömda akropolis på vilken du hittar grunden till de kungliga slotten, Trajanus tempel eller Pergamons bibliotek. Ta också en rundtur på sidan av arsenalerna där du kommer att ha fantastisk utsikt över de romerska akvedukterna. Slutligen, ruinerna av Asclepeion är helt enkelt magnifika att se med den heliga vägen, den lilla teatern eller marmorpoolen.
👉 Gå iväg utflykt till Pergamon från Izmir (i sällskap med en guide som talar franska)

Pergamon
Trajanus tempel i Pergamum ©DR

Användbar information

För att hjälpa dig att förbereda din vistelse i Izmir, här är lite information om staden:

  • För att besöka allt som finns att se i Izmir, är det perfekta att hyra en bilspeciellt för besök utanför staden som Efesos eller Karagölparken.
  • Boendemässigt, utöver det traditionella hotellkan du enkelt hyra ett hemvistelse. Det finns också många gårdar omvandlade till pensionat, tillräckligt för att bo i den renaste osmanska traditionen!
  • Om du har din campingutrustning, vet att du kan hitta på landsbygden runt Izmir små hörn av paradiset att sova mitt i naturenspeciellt eftersom vild camping är accepterat överallt i landet!
  • För att komma till Izmir, många flyg går direkt från Frankrike. Räkna 3h30 från Paris. Kom ihåg att boka din transfer till flygplatsen/boende i förväg.
Karaburun Izmir
Karaburun i provinsen Izmir ©DR

Det väsentliga i Izmir… och efteråt?

Vid kanten av Egeiska havet är Izmir ofta en mycket trevlig inkörsport för resenärer. Resolut vänd mot väst, är det en utmärkt bas för en vistelse som kombinerar besök och sysslolöshet på stranden. Om din resa till Kalkon fortsätt, ta en titt på våra artiklar om Istanbul eller Antalya för att bättre förbereda din resa!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *