Norra Italien: 10 viktiga steg för en framgångsrik roadtrip

Från Medelhavets stränder, som passerar genom sjöregionen och upp till Adriatiska havet, inbjuder norra Italien resenären att upptäcka en stor panel av kontraster. Regionen är verkligen full av tillgångar och varierande nöjen: dess mat, dess kultur eller dess extraordinära landskap kommer säkert att tillfredsställa dig, oavsett om stadssidan (Genua, Venedig, Verona eller Turin) eller landsbygden (Langhe, Alperna och de många naturparkerna etc.). Och framför allt har destinationen fördelen att komma bort från allt utan att behöva korsa halva planeten (det är bättre för miljön).

Tillgänglig med bil från Frankrike (eller till och med med tåg), den norra delen av landet kommer att tillfredsställa dig om du föredrar att koppla av under din nästa semester i Italien och mode Club all inclusive. Men framför allt kommer hon att bli det perfekt resmål för en roadtrip som ett par, med familjen eller till och med med vänner. Mina många vistelser (sammanlagt sex månader där) har nu gjort det möjligt för mig att få en bra uppfattning om platser som inte går att missa om du planerar att ge dig ut på denna reseresa.

här är mitt urval av de 10 platser som inte får missas i norra Italien.

Min resplan i norra Italien

Kartförklaring:
• Blå prickar: det viktigaste
• Gula prickar: alternativen (enligt dina önskemål och tidpunkten)
• Riktning: Jag beskriver rutten moturs, men du kan mycket väl göra det åt andra hållet (medsols)… det är upp till dig.

1. Italienska Queyras och dess höga berg

Dalen i Monviso
La vallée du Mont Viso © Max / LesZed

Börja denna roadtrip i norra Italien genom att korsa gränsen vid Överste Agnel : därifrån kommer du att bli överväldigad av det hisnande alpina landskapet!
Om du har tid för en kort vandring på vägen, Soustres dal slog mig totalttitta på min video): vi korsar fäboden i en miljö värdig Heidi för att komma fram till foten av vattenfall av stor skönhet. Wow!
Fortsätt sedan din väg i Monvisodalen passerar genom Sampeyre, och stannar till hos en av de många honungsproducenterna för några inköp: kvaliteten på produkterna är där och priserna är hälften så dyra som i Frankrike.

2. Langhe och dess berömda vingårdar

Typiskt Langhe-landskap
Typiskt Langhe-landskap © Max / LesZed

Fortfarande i Piemonte, gå till provinsen Asti, i hjärtat av Övre Montferrat (Alto Monferrato): kullarna ersatte då de höga bergen, och vingårdarna sträckte sig så långt ögat kunde se. För att tillfredsställa din gom, ta en promenad runtAlba där doften av tryffel (hans specialitet) doftar varje gathörn. Och du kommer inte ha några problem med att fylla på bra flaskor eftersom det finns så många vinhandlare här (det varma välkomnandet från ägaren till ”Enoteca del Borgo di Neive i Borgonovo” lämnar mig fortfarande med många goda minnen). Glöm inte att ta pauser när du passerar genom de många byarna med medeltida karaktärer, som t.ex Canelli som fortfarande är en av mina favoriter.

3. Acqui Terme, charmen med en liten kurort

Acqui Terme
Acqui Terme © Max / LesZed

Inte långt bort kommer du att passera genom provinsen Alexandria. Stanna sedan kl Acqui Terme, en liten kurort i norra Italien, ganska okänd, men ändå väldigt charmig. Promenera till stadens centrum, och du kommer över en mycket originell liten fontän: naturligt vatten forsar ut med mer än 70°C (var försiktig, det brinner!).
→ Boka en guidad rundtur i Acqui Terme.

På vägen till nästa etapp finns flera val tillgängliga för dig beroende på dina prioriteringar: en mellanlandning i en av de vackra byarna längs den slingrande vägen, eller om du föredrar naturen rekommenderar jag en vandring i hjärtat av Beigua naturpark : Val Gargassa.

4. Genua och dess överdådiga palats

Ferraris Piazza Raffaele i Genua
Ferraris Piazza Raffaele i Genua © Max / LesZed

Efter dessa första ganska lugna etapper tar vår roadtrip oss till Genua. Första stora staden i vår resplan, den kan besökas på en dag, men det kommer inte att vara nödvändigt att släpa. Med sin motorväg som går genom centrum lockar staden inte riktigt vid första anblicken. Du kommer att behöva uppsluka dig själv i de små gränderna som finns runt staden för att fånga all dess charm: och här tävlar de magnifika palatsen i prakt! Missa inte Via Garibaldi (en av de vackraste gatorna i norra Italien, med sina 42 palats) eller Ferraris Piazza Raffaele och dess imponerande fontän. En paus i en av de många restaurangerna i stan låter dig smaka på genuesiska rätter tillsammans med den berömda peston och focaccia.

5. Cinque Terre, charmen med klippkanten

Cinque Terre
Cinque Terre © Tristan Mimet / Pixabay (CC)

Det är genom att följa Medelhavet som du kommer fram till det välkända Cinque Terre och dess charmiga byar uppflugna på sidan av klipporna. Du behöver inte presentera destinationen så länge foton finns i överflöd på nätet…
Två små tips samtidigt:
• Parkera i Monterosso och ta tåget till de andra byarna.
• Undvik kanske detta skede i juli-augusti, en mycket hektisk period här.
> Mer info här

6. Florens, Toscanas pärla

Ponte Vecchio de Florence
Le Ponte Vecchio de Florence © Max / LesZed

Åh Toscana! Även om denna region inte – strängt taget – är en del av norra Italien, så förtjänar den absolut en liten omväg. Det skulle till och med vara nödvändigt att ägna en hel dedikerad roadtrip åt det! Om du bara passerar måste du absolut stanna vid Florenssäkert en av de vackraste italienska städerna, ett riktigt friluftsmuseum. Försök inte att parkera i centrum, det är omöjligt: ​​så planera tiden för att nå centrum till fots eller med kollektivtrafik. Väl där finns här några platser att inte missa under några omständigheter: den mytomspunna Ponte Vecchio, Duomo och Place della Signoria. Men det bästa är att ge fritt spelrum åt att strosa.

→ Se tillgänglighet för a gratis guidad tur de Florence (på engelska)

Alltid inne Toscanaoch om du har tid är två andra städer verkligen värda att titta på: Saint Gimignano och dess gamla tornhus som dominerar staden, och det charmiga San Miniato som ger dig en mycket vacker utsikt över regionen.

7. Venedig, Adriatiska havets juvel

Venedig vaknar
Venise s’éveille © Max / LesZed

Gå upp mot Adriatiska havet så kommer du till den andra italienska juvelen: den välkända Venedig. Som i Florens måste du parkera i utkanten av staden (och planera budgeten, parkeringar är roliga). Om ditt besök är begränsat till en dag, kommer du att vara nöjd med måste-has (som Markusplatsen eller Suckarnas bro), men förvänta dig att träffa många många många människor beroende på säsong. Så njuten gratis guidad tur att utforska staden lugnt.

Om du har tid råder jag dig att gå vilse i de sekundära distrikten (ön Giudecca eller Dorsoduro), mer försummade av massturismen: du kommer då att besöka det verkliga Venedig, ett mer lokalt Venedig utan folkmassan.

8. Verona och Gardasjön

Verona
Verona © Max / LesZed

Precis som Venedig, och bara 1h30 bort, Verona är känd för att vara älskarnas stad. I Romeo och Julias fotspår utforskar du en stad i mänsklig skala, och mindre turistisk än sin konkurrent. Dessutom har jag redan lagt åt sidan 12 besök och aktiviteter som inte får missas. I omgivningarna, och för att sätta dig lite i det gröna, den Valpolicella och naturparken i Lessinia är också två bra alternativ om du har tid.

9. Bergamo och Lake District

Bergamo
Bergamo © Max / LesZed

Återvänd till vägen västerut, stanna vid Gardasjön : många vackra byar kantar dess kuster, och Låt mig veta är ett bra exempel. Hellre än besöka milanojag råder dig då att ta ett steg vid Bergamo (i Lombardiet). Från toppen av sin kulle, den övre stan (hög stad) koncentrerar ett fint exempel på en italiensk medeltida stad omgiven av vallar. Charmiga gränder, vackra torg och religiösa monument fulla av detaljer kommer att prägla din resa genom staden Bergamo.

När du återvänder från din roadtrip, tveka inte att ta en uppfriskande paus vid sidan av Lago Maggiore : dessa stora vattenområden mitt i bergiga landskap skapar vackra kontraster. Men det är många andra sjöar att se i Italien.

10. Turin, staden med ett rikt förflutet

Turin
Turin © Max / LesZed

Vi avslutar slingan av vår roadtrip i norra Italien kl Turina stad med ett tungt förflutet : det var verkligen huvudstaden i olika riken. Och detta har lämnat många spår med överdådiga palats som står mitt i en ren och rätlinjig arkitektur. Turins många arkader ger den också en verklig personlighet: en detalj som du kommer att uppskatta på regniga dagar (för att hålla sig torr), eller på soliga dagar (för att stanna i skuggan). En vacker stad att promenera i fullständigt lugn, långt från turistströmmen i Venedig eller Florens.

Till var och en sin egen roadtrip i norra Italien

Jag hoppas att den här resplanidén har inspirerat dig: dessutom, om du har möjlighet att testa den, kom ihåg att lämna en liten kommentar längst ner i artikeln, bara för att ge oss lite feedback. Självklart, Norra Italien kan besökas på tusen och ett sättoch det finns många etapper som kan läggas till eftersom det finns så många vackra saker att se eller besöka… Så det är upp till dig att göra den här resplanen till din egen, att modulera den, att ordna den och göra din roadtrip , en unik resa som passar dig.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *