11 besök att inte missa i Grenoble!

Med sina berömda massiv som omger den, dess dynamiska kulturliv och dess typiska arkitektoniska monument, huvudstaden Dauphiné är ett val för turister passerar genom regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Det är dock fortfarande ganska dåligt känt med tanke på dess många tillgångar. Här är en artikel för de som ännu inte vet vad de ska göra i Grenoble!

Ta en promenad på Place Grenette

Stadens nervcentrum sedan 1600-talet, Placera Grenette var en gång en handelsplats som inhyste en marknad där spannmål och boskap såldes. Idag är det både ett mötes- och strövområde där förbipasserande gärna beundrar den överdådiga fontänen och dess keruber mitt på torget.

Fontänen på Place Grenette i Grenoble
Fontänen på Place Grenette © rh2010

Besök Bastiljen

Denna namne till det berömda parisiska fängelset är ett gammalt militärfort omvandlas till dynamisk plats för turism. Här hittar du museer, restauranger eller flygbanor! Men också en exceptionell fauna och flora, som gjorde att platsen kunde klassificeras Område av ekologiskt intresse. Ett måste i Grenoble!

Fort de la Bastille att göra i Grenoble
Bastillefortet © Bonthoux

Ta linbanan

För att nå Fort de la Bastille är det bästa och mest pittoreska sättet att bosätta sig i en av de av « linbanebubblor från staden. För cirka 5 euro kommer du att hamna på sådana höjder att upplevelsen säkert kommer att bli oförglömlig!

Grenoble linbana
Grenoble linbana © Gaoul

Ta Saint-Laurent-gångbron

Om du vill smälta in i lokalbefolkningens vardag rekommenderar vi starkt att du går genom Saint-Laurent-gångbron. Sedan byggandet 1837, bron attackeras regelbundet av floden Isère som han spänner över. Det erbjuder också ett vackert panorama på hans säng! Ett stort arkitektoniskt arbete av staden att göra absolut i Grenoble.

Saint-Laurent-gångbron
Saint-Laurent-spången © rh2010

Vila i Parc Mistral

För att återhämta dig från dina känslor, inget bättre än att slå sig ner en stund i Parc Mistral. Denna tidigare militära mark sträcker sig över tjugoen hektar och påminner om stadens organisation av de olympiska spelen 1968, i synnerhet av närvaron av Palais des Sports eller hastighetsringen. Ett besök i Grenoble för alla sport- och historieälskare!

Mistralparken och Perret-tornet
Parc Mistral och Perret-tornet © jaunedoe

Beundra verken från Grenoble-museet

Departementet Isère är strängt taget inte en ständigt solig region. Om du inte vet vad du ska göra i Grenoble en regnig dag, rekommenderar vi starkt att du trycker på dörrarna till stadsmuseum vem räknas mer än 900 konstverk. Mästare i spansk, flamländsk eller holländsk måleri samt egyptiska antikviteter väntar dig där!

Grenoblemuseet
Grenoblemuseet © ERIC

Samlas på Motstånds- och deportationsmuseet

Isère var en region som särskilt drabbats av andra världskriget och dess fasor. Staden Grenoble har därför bestämt sig för att hylla både offren för det nazistiska barbariet, men också till hjältarna som tog sig till maquis för att rädda republikanska ideal. Och dessutom museet är gratis för alla så tveka inte, besöket är oerhört givande.

Motstånds- och deportationsmuseet
Motstånds- och deportationsmuseet © Jean-Paul Corlin

Gå in i katedralen Notre-Dame de Grenoble

En viktig religiös byggnad i staden, katedralen Notre-Dame de Grenoble är också en riktig arkitektonisk kuriosa, inte bara av det vackra i dess utseende utan också för att det är vänort med kyrkan Saint-Hugues. Det finns till och med en passage mellan de två byggnaderna, vilket gör dubbelbesöket till ett måste i Grenoble!

Notre Dame-katedralen i Grenoble
Notre-Dame de Grenoble-katedralen © Rostichep

Förundras över Lejonfontänen

Detta monumentala verk, tillverkad 1843 by Sappey and Crozatier ligger Place de la Symaise. Bortom skönheten i skulpturen är det framför allt dess symbolik som intrigerar. Lejonet representerar verkligen staden Grenoble, med en orm mellan tassarna, som symboliserar Isère och dess många översvämningar som staden har stått emot under hela sin existens.

Lejonets fontän i Grenoble
La sculpture du Lion © Mister Augusto

Ta med barnen till Parc des Champs-Élysées

Om du inte vet vad du ska göra med barnen i Grenoble, råder vi dig att ta dem på en promenad i Parc des Champs-Élysées. Många aktiviteter och lekplatser vänta på dem där och du kommer att ha gott om tid att koppla av medan du beundrar den magnifika utsikten!

Champs-Elysées-parken och dess sjö
Champs-Elysées-parken och dess sjö © Milky

Lär dig på Arkeologiska museet

I den gamla församlingskyrkan Saint-Laurent, är installerat det arkeologiska museet som sveper mänsklighetens historia sedan dess kristendomens ursprung fram till idag. Föremål för tillbedjan, begravningsriter och seder, du kommer att lära dig mycket om religionens historia men också om de samhällen som bar dem.

Grenobles arkeologiska museum
Arkeologiska museet © Frédérick Pattou / Wikipedia Commons

Grenobles måsten… och efteråt?

Huvudstaden Dauphiné är förvisso ett mycket underskattat turistmål i Auvergne-Rhône-Alpes. Det är inte bara en idealisk bakre bas att möta regionens storslagna landskap men det är också en magnifik stad med arkitektur och historia. Det finns så många saker att göra i Grenoble att du nästan glömmer att det finns ännu mer att göra upptäcka runt i staden. Och mellan Taillefer, Vercors eller Chartreuse, det finns ingen brist på närliggande exceptionella naturområden!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *