Vad ska man göra i Gdansk? 10 besök att upptäcka absolut!

Den charmiga köpstaden Gdansk har därför mer än ett knep i rockärmen. Dess dynamiska dagliga liv inbjuder dig att släppa taget och låta dig dras in i en rad aktiviteter och möten, var och en mer överraskande och läcker än den andra. Gdansk, Östersjöns pärla, väntar på dig att dyka in i dess intensiva förflutna präglat av sovjetiskt motstånd och idealism. Som du säkert har förstått är det omöjligt att inte hitta ett besök att göra i Gdansk som kommer att glädja din resenärsprofil! Mellan konst, kultur, natur och sysslolöshet är allt tillåtet i denna stad som ligger på den polska rivieran. För att få ut det mesta av det måste du prioritera och, varför inte, följa våra råd!

Njut av atmosfären av Glowne Miasto

Gamla stan i Gdansk återuppbyggdes på samma sätt, som många andra polska kommuner, i slutet av andra världskriget. Trots detta tragiska förflutna är det bra att strosa dit. Du kommer oundvikligen att bli förförd av dess vackra färgglada husalla i höjd, och dess olika monument tillfantastisk arkitektur… som den stora kvarnen, Artus innergård eller det polska postmuseet.

Artus Gdansk gård
Cour Artus © Roman Babakin

Beundra Gdansk från stadshuset

Denna speciella byggnad fördjupar dig i förrtidens stad tack vare framhävningen av en otroligt historiskt arv. Dess berömda röda rum, med sitt fantastiska tak, är flamboyant och lyxigt. Klättra upp för de få trappstegen som skiljer dig från toppen av klockstapeln för att njuta av en sensationell utsikt! Denna lilla klättring att göra i Gdansk ger dig ett unikt ögonblick av kontemplation gamla stan och dess orangea tak !

rådhuset Gdansk Polen
Det vackra rådhuset i Gdansk © Animaflora PicsStock

Njut av några lokala kulinariska specialiteter

Att upptäcka en plats involverar också några ibland överraskande smakupplevelser. För dina smaklökars största nöje, tveka inte att prova det stuvade stekt kött, en traditionell maträtt i regionen. Pierogi, en stapelvara i det polska köket, kommer också att överraska dig med sin ursprungliga fyllning gjord av potatis, ost, kål, svamp eller till och med blåbär. Föredrar du fisk? Prova soppan, du kommer inte bli besviken!

Pierogi polsk specialitet
Pierogi © robert6666

Toast med en riktig polsk vodka på Mariackagatan

Denna gata kommer att charma dig med sin pittoreska och melankoliska sida. Prickad med små terrasser och trevliga kaféer, är platsen idealisk för att ta en stund och smaka på en riktig polsk vodka, Goldwasser, med sina guldbrickor. Varför inte avsluta denna stund av avkoppling med ett intressant besök i några smyckesbutiker som finns i överflöd i ställets källare?

Mariacka i Gdansk
Mariacka © Boris Stroujko

Segla till ön Westerplatte

Denna magnifika halvö, känd för att ha varit i hjärtat av slaget med samma namn, erbjuder dig en tröstande miljö, mellan sandiga vidder och majestätiska skogar. De båttur, full av kontraster, att ta sig dit är värt en omväg. Du kommer att ha möjlighet att observera pittoreska små hus, flera klassiska historiska monument och den imponerande infrastrukturen i en resolut modern hamn. Denna berikande promenad på alla nivåer ska göras i Gdansk, utan att vänta!

Westerplatte Gdansk
L’île de Westerplatte © konradkerker

Lär dig mer om bärnsten, Östersjöns juvel

Bländar detta känsliga fossiliserade harts av barrträd dig med sina orangegula reflektioner? Du kan beundra resultatet av hantverkares arbete av detta material i varje gathörn. Gdansk är faktiskt känd för att vara bärnstens huvudstad. Varför inte besöka Bärnstensmuseet och lära dig mer om fyndigheterna längs Östersjökusten?

Amber av Gdansk
Gdansk Amber © tan4ikk

Intressera dig för Polens historia genom dess museer

Det är nästan otänkbart att lämna Gdansk utan att ha tagit sig tid att besöka det moderna museet europeiskt solidaritetscenter och lär dig mer om det ikoniska Solidarność-rörelsen, initierad av Lech Valesa. Tack vare det sistnämnda var Polen den första nationen som gick bort från den sovjetiska modellen. Historiskt ögonblick rikt på känslor och lära sig att göra i Gdansk, utan att tveka!

European Solidarity Center
European Solidarity Centre © Patryk Kosmider

Promenera längs Motlawas kajer

Gdansk ligger strategiskt vid mynningen av Vistula. De populär promenad som erbjuds av dess majestätiska kajer är mest fängslande när vädret är fint. Mellan de välkomnande bistroerna och hantverksbutikerna kommer du garanterat att ha en ganska trevlig stund. Denna promenad ska göras för att kombinera vila och upptäckt!

Motlawa Gdansk
Les quais de Motlawa © Emeryk_3_Drozdowski

Koppla av på en välkomnande strand

Gdansk erbjuder dig möjligheten att koppla av i en atmosfär vid havet nära dess stadskärna. Flera stränder som Jelitkowo, Stogi fortfarande Brzezno väntar på dig för en absolut ögonblick av avkoppling. I hjärtat av en miljö fylld av lugn, hittar du alla stadens bekvämligheter såsom barer i överflöd och bås med lokala specialiteter som kan avnjutas utan måttlighet.

Saker att göra på Stogi-stranden i Gdansk
La plage Stogi © Patryk Kosmider

Utöva en aktivitet i naturen

Staden Gdansk är förenad med sina grannar, Sopot och Gdynia, och är därmed en del av Tricity. Tack vare denna förening är många vägar mellan dessa förtrollande byar dedikerade för vandrare och cyklister. Du kommer att bli bortskämd med valmöjligheter när det gäller att få lite frisk luft i hjärtat av dessa charmiga typiska städer.

Gdynia
Gdynia © BajeczneObrazy.pl

Användbar information

Här är lite praktisk information som vägleder dig när du förbereder din vistelse i denna polska stad:

  • Formaliteter: Ett giltigt identitetskort eller pass räcker för medborgare i Europeiska unionen.
  • Hälsa: Ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort. Det är också lämpligt att teckna en assistansförsäkring innan din avresa, eftersom sjukvården är dyr på plats.
  • Betalning: Valutan förblir den polska zlotyn, även om Polen är en del av Europeiska unionen. Du kan ändra din euro eller ta ut i lokal valuta i en av de många uttagsautomaterna i staden.
  • Hur man kommer dit ? I allmänhet anländer resenärer med flyg och tar en taxi eller buss för att nå Gdansks centrum. Tillåt 30 minuter från flygplatsen. Det finns också tågförbindelser från Warszawa och resor förbi Flixbus är mer än överkomliga mellan alla större städer i landet.
  • Jet lag : Det är ingen tidsskillnad med Frankrike.
  • Museer: Du kan lika gärna veta att alla museer stänger på måndagar. Tack vare Gdansk turistkortgiltig från 24 till 48 timmar, drar du nytta av attraktiva rabatter på inträde till museer och kollektivtrafik.
  • Transporter: Ta dig runt i staden till fots, med buss och spårvagn. Dessa nätverk är pålitliga och tar dig överallt. Att använda taxi är också ett möjligt alternativ, men dyrare.
  • Om Polen : läs även vår miniguide på Polenhan borde kunna svara på alla dina andra frågor.

Måste-se i Gdansk… och efter?

Även om aktiviteterna att göra i Gdansk gläder dig, skulle det vara synd att begränsa din vistelse till bara denna stad. Varför inte överväga att förlänga din resa och besöka andra vackra platser i Polen ? Vi blåser dig lite moppande idéer i andra saker på landet. Kolla på dem!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *