8 saker att veta om Empire State Building

Ligger på 5th aveny i hjärtat av Manhattan, denna berömda skyskrapa i art déco-stil besöks av miljontals turister varje år och erbjuder fantastisk utsikt över staden från observatoriet på 86e skede. Om du är på en resa till New York är ett besök i Empire State Building ett måste. Upptäck åtta saker att veta om denna häpnadsväckande byggnad, från dess virvelvindskonstruktion till dess rekordhöjd, inklusive tidpunkten för dess belysning!

Höjdrekord för Empire State Building

I början av 1930-talet tog ett lopp om den högsta byggnaden fäste i New York och det vanns snabbt av Empire State Building, som slog alla höjdrekord. 1931 blev Empire State Building till högsta byggnaden i världen med 381 meter i höjd. Konstruktionen har lanserats av grundaren av General Motors, John Raskob, för att konkurrera med Chrysler Building på 319 meter i höjd, vadet är vunnet.

Empire State Building, ett 443 meter högt monument
Empire State Building, ett monument 443 meter högt © lucky-photo

1952 lades antennen till på toppen av byggnaden som mäter sedan den dagen 443 meter hög. Empire State Building förblev den högsta skyskrapan i världen fram till 1967, då den detroniserades av Ostankino-tornet i Moskva fram till byggandet av tvillingtornen i World Trade Center 1973. Mellan 2001 och 2012 blev den återigen den högsta. byggnad i New York före invigningen av One World Trade Center 2013, som reser sig till 541 meter.

Observatoriet av 86e våning, ett måste besöka i New York

Med cirka 2,5 miljoner besökare varje år, klättra upp till observatorietEmpire State Building är ett måste när man är i New York. Dag och natt, utomhusobservatoriet 86e skede erbjuder a hisnande panoramautsikt över Big Apple. Observatoriet är öppet 365 dagar om året från 8.00 till 02.00. Om du vill undvika folkmassorna rekommenderar vi att du schemalägger ditt besök tidigt på morgonen eller på kvällen. Anteckna det om du köper New York city pass, kan du klättra två gånger på samma dag för att beundra dag- och nattvyn. För att komma ännu högre kan du också välja en kombinerad biljett med det andra observatoriet, som ligger på 102e skede.

Empire State Building Observatory
Empire State Building Observatory © Snowshill

Empire State Building fyller 90 år 2021

Empire State Building var invigdes den 1är maj 1931. Designad av arkitekten William Frederick Lamb, som tog fram planerna på två veckor, firade den berömda skyskrapan därför 90-årsjubileum 2021. För den lilla anekdoten, invigningen skedde på ett mycket officiellt sätt. Herbert Hoover, USA:s president 1931, drev verkligen belysningen av byggnaden från Washington.

410 dagar ska byggas på rekordtid

När man beställde byggandet av Empire State Building var det enda villkoret att det skulle vara det byggt på mindre än 18 månader. Den 1är Maj 1931 var uppdraget framgångsrikt på förhand sedan skyskrapan invigdes efter 410 dagars arbetestartade den 17 mars 1930. Under bygget måste man tänka sig en frenetiskt tempo sedan byggnaden uppstod från fyra och en halv våning per vecka.

Sky boys, de berömda skyskrapor arbetarna

För att genomföra projektet, upp till 3 400 arbetare som arbetar samtidigt på sajten och turades om 7 dagar i veckan, dag och natt. Dessa arbetare, som fick smeknamnet himlens pojkar, himlens pojkar på franska, arbetade på svindlande höjder, ofta utan skydd, för att montera de olika metallkomponenterna. Dessa arbetares arbete har förevigats av många fotografier varav några har blivit eminent kända.

En kalender av belysningar

En annan utmärkande egenskap hos Empire State Building är dess toppmötet är upplyst varje kväll med olika färger enligt a mycket exakt schema eller genom stora evenemang amerikansk eller global. Den första belysningen är från 1976 på en idé av Lawrence Wien, en av investerarna i byggnaden, som ville förvandla New York till en ”ljusstad” i bilden av Paris. Toppen av Empire State Building var sedan upplyst i vitt, rött och blått på dagen för tvåhundraårsjubileet av amerikansk självständighet.

Illumination de l'Empire State Building
Illumination de l’Empire State Building © Gary

Belysning som vi känner den idag invigdes 2012 av en enorm ljud- och ljusshow med sångerskan Alicia Keys. Under din resa till Big Apple kommer du därför att se skyskrapan pryda sig med olika färger beroende på datum för din vistelse. Till den amerikanska nationaldagen den 4 juli men även den 14 juli kommer den att lysas upp i exempelvis blått, vitt och rött medan du ser det i grönt och rött till jul. Tveka inte att se kalendern med belysningar för att ta reda på vad belysningen motsvarar som lyser upp New Yorks skyline.

Ett museum för att lära dig mer

Innan du klättrar till observatoriet kommer du att passera Empire State Building-museet för att upptäcka byggnadskonstruktionshemligheter och många anekdoter om byggnaden. Mellan fördjupning med arbetareupptäckt av original hissar eller bilder på byggnaden i film och kultur, vi råder dig att ta dig tid i detta museum innan du beger dig till observatoriet. Du kommer också att upptäcka en fotogalleri av många personligheter som har besökt den ikoniska skyskrapan före dig.

Figurer som gör dig yr

Om byggnadens höjd gör dig yr med sina 443 meter är de olika figurerna som rör Empire State Building också svindlande. Byggnaden har 85 kontorsvåningar, två observatorier au 86e och på 102e golv och 16 våningar som utgör spiran. Skyskrapan väger 365 000 ton och innehåller cirka 6 400 fönster, 73 hissar och 1 860 trappsteg. För de mer atletiska, en trappa arrangeras också varje år sedan 1978 av New York Road Runners. Konkurrenter från hela världen tävlar sedan om att försöka slå rekordet på 9 minuter och 33 sekunder från 2003.

Empire State Building vid solnedgången
Empire State Building vid solnedgången © Simon Dannhauer

Besöka Empire State Building… och sedan?

Nu vet du grunderna om Empire State Building. För att erbjuda dig en magnifik utsikt över den berömda skyskrapan under din vistelse, råder vi dig att klättra till Top of the Rock eller överst i en en annan emblematisk byggnad i New York. Tveka inte att också upptäcka våra viktiga saker att göra på en resa till New York för att förbered din nästa vistelse amerikansk.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *