7 ekologiska skidorter för ansvarsfull skidåkning

I dessa dagar av vinterkyla, är semestern särskilt efterlängtad av älskare av skidåkning. Oavsett om de är skidåkare, snowboardåkare eller kälkåkare, letar alla efter den perfekta semesterorten för att ge sig ut i backen och glömma sina dagliga bekymmer.

Även om njutning är en viktig komponent i deras passion, kvarstår faktum det älskare av bergsnatur är allmänt medvetna om vår tids ekologiska frågor. Därför rimmar skidåkning idag med att skydda! Och vissa skidorter väntade inte på att smältningen av glaciärerna skulle bli grön… En kort rundtur i backarna på Frankrikes miljövänliga orter.

Flocon Vert-etiketten

Sedan 2006 har en förening av entusiaster, Bergsryttare bildades för att producera en ekoguide till bergsresorter. Detta dokument gör det möjligt att identifiera de olika åtgärder som genomförs i termer av hållbar utveckling. Men föreningen stannade inte där…

2011 bestämde hon sig för att skapa en etikett, den gröna snöflingan, avsett att främja skidorter som vidtar kraftfulla åtgärder, både ekologiskt och socialt. Indexeras på respekt för 21 kriterieretablerad efter kollektivt deltagande av mer än 70 strukturer såsom ADEME, Foundation for Nature and Man eller till och med yrkesverksamma och till och med förtroendevalda eller akademiker, att erhålla denna märkning är föremål för expertis från oberoende organ.
Försäkran om att åka skidor på ett ekologiskt sätt!


Här är de 7 skidorterna
som svarade på det gröna samtalet

Megeve

Inbäddat i hjärtat av Mont Blanc-massivet, Megeve kännetecknas av en stark ekologisk medvetenhet och genomförandet av åtgärder som syftar till hållbar utveckling under flera år. Dess plan har utvecklats särskilt kring diversifieringen av regionen och spridningen av evenemang under 10 månader. Sålunda, i samarbete med boendeleverantörer och restauranger, underlättar det utjämning av aktiviteten och begränsar trängseln under de mest hektiska årstiderna.

Dess engagemang involverar också plattan och i synnerhet de kollektiva strukturerna. Megève har alltså åtagit sig att flerfaldiga kortslutningar för att försörja skolmatsalar och begränsa matsvinnet. Till sist, stationen är också engagerad i energiomställningsprocessen genom att utveckla lokal vattenkraftsproduktion för att möta behoven i dess strukturer, såsom uppvärmning av dess mediabibliotek, poolvatten eller täckta gymnastiksalar.

Skidor ekologiskt i Megève
Ekologisk skidåkning i Megève © Benoit Bruchez

Valberg

I södra Alperna, vid portarna till parken Mercantour, har staden Péone och dess semesterort Valberg gjort kampen mot ljusföroreningar till en prioritet. Genom att skydda sin himmel från överflödig och tidig belysning, var Valberg den första av Alpes Maritimes skidorter som fick märket ”Village Étoilé”. Automatisering av offentlig belysning, inköp av lysdioder och programmering av belysning efter verkliga behovValberg har inte snålat med resurser och minskar därmed sin energiräkning med 20% varje år!

Stationen sysslar också med transport av användare. Efter att ha gjort centrum helt fotgängare satte det upp ett system med gratis skyttlar för att röra sig internt. Men det har också, i samarbete med institutionsrådet, utvecklats ”100% snöbussen” som låter dig navigera mellan Nice och resorten utan att behöva din bil. Det är 13,5 ton CO2 som inte släpps ut i atmosfären!

Valberg resort för ekologisk skidåkning
Valberg resort för ekologisk skidåkning © Rémi Bienvenu

Chamrousse

Efter de departementsrekommendationer som lanserades i Isère, tog Chamrousse kommun bergskräpproblemet huvudet på. På frivillig basis anordnas varje år en medvetenhetsdag där barn från regionen, yrkesverksamma och boende deltar. Både roligt och ansvarsfullt, denna dag kretsar kring skapandet av en kollektiv kompost, kommunikation om sortering och utdelning av fickaskfat.

Chamrousse för också en politik som är gynnsam för återgången av traditionella metoder i regionen., och i synnerhet pastoralism (uppfödning i naturbetesmarker) i högfjällen. Dess engagemang uppfyller miljökraven genom att syfta till att förbättra livsmiljöer och landskapskvalitet. Men också till sociala frågor genom att vitalisera denna sektor på tillbakagång, som mycket väl skulle kunna bli en viktig aktör i regionens ekonomi. Slutligen är Chamrousse också engagerad i energiomställningen genom att installera solpaneler på sitt kontrollrum samt på taket till restaurangen ”La Salinière”.

Chamrousse ekologiska station
Chamrousse resort © andreybl

Pierre Saint-Martin

I Pyrénées Atlantiques, i staden Arette, är semesterorten Pierre Saint-Martin involverad i en ansvarsfull miljöstrategi genom att studera hur dess olika aktiviteter påverkar miljön. Under det nyligen genomförda restaureringsprojektet för backen, som berörde nästan 40 % av skidområdet, var resorten noga med att integrera avgångs- och ankomststationerna i landskapet, genomföra utbildningskampanjer med intressenter och till och med överväga häckningsplatser för tjäder vid planeringen av helikopterflygplatser.

För att ytterligare minska dess påverkan på miljön har resorten utbildat sina snötrimmarförare i det specifika med eco-driving. Det innebär att optimera trafikplaner eller till och med välja att minska hastigheten på skidliftarna vid låg trafik. På transportsidan har stationen inrättat en busstrafik för sina besökare men också för sin personal, vilket gör det möjligt drastiskt minska koldioxidutsläppen.

Ekologisk skidåkning på semesterorten Pierre Saint Martin
Ekologisk skidåkning på Pierre Saint Martin resort © surogati

Les Rousses Resort

För de fyra kommuner som förvaltar Station des Rousses i Haut Jura, utvecklingen av praxis mot ett ekologiskt och ansvarsfullt engagemang kräver lämplig utbildning. Därmed har Prémanons borgmästare ställt upp ett vedeldningssystem för att begränsa användningen av fossila bränslen i sin kommun. Den förser nu rådhuset, centret för småbarn och skolan. Resortens förvaltningsbolag har även ISO 14001-certifiering, vilket vittnar om engagemanget för ett tillvägagångssätt för att förbättra miljöförhållandena.

Således har detta företag satt upp torrtoaletter som drivs av solpaneler, organiserat selektiv sortering, visat upplysningskampanjer och till och med delat ut fickaskakar till användarna. Parallellt, en organisation som bekämpar avfallsom anställer personer i återanpassning, tar hand om att samla in det avfall som produceras av stationen och återvinner det genom att sälja det vidare till förmån för föreningar.

Miljövänlig resort i Rousses
Les Rousses resort © Les Rousses resort/ S. Buisson

Chamonix-dalen

En av de mest kända skidorterna i Frankrike hade inte råd att ignorera vår tids ekologiska frågor. Med mer än 2,5 miljoner besökare per år krävde transporternas påverkan på den lokala miljön en stark och påtaglig politik. Därigenom, kommunsamhället har valt att utveckla mjuk mobilitet och fokusera på busstransporter för att begränsa privatbilarnas inverkan på regionen. Detta nätverk gör det möjligt att nå de olika skidområdena men det gör också att åretruntboende enkelt kan röra sig.

Det finns till och med en on-demand-tjänst, speciellt tillägnad isolerade byar. Sedan 2009, Chamonix även frivilligt engagerat sig i en energiplan för territoriellt klimat. Denna plan syftar till att minska utsläppen av växthusgaser men också att skydda den biologiska mångfalden, öka medvetenheten bland turister och initiera förändringar i stadsplanering och bostäder.

Chamonix ekologiska skidort
Skidort i Chamonix © AngusBeare

Chatel Portes du Soleil

I den Norra Alperna, ett stenkast från Schweiz, odlar semesterorten Châtel sin skillnad genom en mänsklig storlek och en verklig benägenhet för sitt arv. Därmed har stationen förbundit sig att hitta en balans mellan vinterturismaktiviteter och traditionella jordbruksmetoder. Pastoralism är särskilt kärnan i de reflektioner som ledde till upprättandet av en plan för att skydda den lokala biologiska mångfalden och underhålla bergsbetesmarkerna, tack vare ingripandet av dessa bergsexperter.

Samtidigt arbetar Châtel för att öka medvetenheten bland unga lokalbefolkningen och turister om behovet av att begränsa avfall och engagera sig i hållbara metoder med skapandet av gemensamma grönsaksträdgårdar eller kollektiv kompost. Slutligen deltar stationen också i viktiga ekologiska åtgärder: sortering och återvinning av avfall, genomförande av mjuka mobilitetsprogram och bevarande av dess naturliga utrymmen.

Chatel Portes du Soleil skidort
Châtel Portes du Soleil skidort © cascoly

Ingen tvekan längre, låt oss åka skidor grönt!

Om ekologisk skidåkning idag är självklart för många snösportentusiaster, finns det många möjligheter att engagera sig i ett hållbart förhållningssätt som respekterar människor och natur. Fler och fler researrangörer erbjuder erbjudanden som inkluderar nya konsumentförväntningar. Så tveka inte att resa ansvarsfullt, söka etiska åtaganden och ekologiskt sunt förnuftplaneten och dess skönhet kommer att belöna dig hundra gånger!
Och du, vad gör du som en miljövänlig gest?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *