Vad ska man göra och se i Dijon? 10 besök som inte går att missa!

Dijon har alltid varit känt för rikedomen i sitt historiska arv och för sin gastronomi. Vet du attden kallas staden med hundra torn så många religiösa byggnader har den? Vet du också att Dijon är ursprunget till skapandet av ett nätverk av gastronomiska städer? Dijon är också en unik miljö som väcker besökare till samtidskonst. Det är äntligen en stad med många grönområden som erbjuder ganska bukoliska parenteser. Du kommer att bli förvånad över allt som finns att se i Dijon! Här är de 10 viktiga besöken i huvudstaden i regionen Bourgogne-Franche-Comté.

Gå på jakt efter den lyckliga ugglan

Dijon har en väldigt söt maskot: det är en vacker skulpterad uggla. Det verkar ge lycka om du smeker den med vänster hand. För att hitta dess gömställe måste du följa dess lilla gyllene systrar längs med Parcours de la Chouette. Ett roligt och spännande sätt att upptäcka all den arkitektoniska variationen i den historiska stadskärnan: jugendbyggnader, korsvirkeshus, klassiska hotell… Det historiska arvet är en av de vackraste sakerna att se i Dijon!

Dijons arkitektur
L’architecture du centre-ville ©Lorraine

Titta på klockorna i Notre-Dame-kyrkan

Det är vid Notre-Dame-kyrkan som du kommer att upptäcka den berömda ugglan, stadens emblem. Men denna kyrka är också en viktig plats att se i Dijon för sin jacquemart, eller snarare sina jacquemarts, som stolt räknar tiden som går. Den huvudsakliga jacquemarten, en av de äldsta i Europa, åtföljs av tre andra automater: hans fru Jacqueline, hans son Jacquelinet och hans dotter Jacquelinette. En vacker familj som fantastiskt pryder ett mästerverk av gotisk konst!

Notre Dame Dijon
Vår Fru ©Philippe

Bläddra bland epoker på Konstmuseet

Dijon är hem för ett av de äldsta och finaste konstmuseerna i Frankrike. Efter 10 års renovering Museum of Fine Arts öppnade igen 2019 i det tidigare palatset för hertigarna av Bourgogne. Inte mindre än 1 500 verk ställs ut där! Mångfalden av skapelser, som sträcker sig från antiken till våra dagar, är imponerande. Konstälskare, detta museum är absolut ett måste i Dijon!

Dijon Fine Arts Museum
Le musée des Beaux Arts ©Anatoly Eremin

Dominera staden från Philippe le Bon Tower

Vakttornet i det tidigare hertigpalatset är 46 meter högt. Det är möjligt att klättra alla dess trappsteg och njuta av ett bländande panorama över staden. Från toppen av Philippe le Bon-tornet kan du lätt förstå varför Dijon kallas ”staden med hundra torn”.

Filip den gode tornet
Philippe le Bon-tornet ©Pierre-Jean DURIEU

Smaka på allt och överallt

Meddelande till älskare av dieter och sparsamma måltider: det är bättre att gå vidare! Dijon är en av den franska gastronomins huvudstäder och det skulle vara synd att besöka den utan att ta sig tid att frossa i alla dess burgundiska smaker. Senap, pepparkakor, sniglar, nötkött eller skinka är stadens kännetecken. Gourmetbutiker, täckta hallar, stjärnmärkta restauranger… Överallt doftar staden av frestande dofter!

Restauranger på en gata i Dijon
Restauranger på en gata i Dijon ©borisb17

Upptäck våra förfäders liv på Museum of Burgundy Life

Med alla betongföremål utställda i denna vackra byggnad, Burgundiskt livsmuseum representerar en mycket intressant plats att se i Dijon med barn. Du går tillbaka i tiden mellan XIXe och XXe århundraden för att upptäcka dåtidens lantliga liv. Traditionella dräkter och föremål från det dagliga livet prickar banan. Höjdpunkten på besöket är rekonstruktionen av en shoppinggata med alla dess stånd.

Burgundiskt livsmuseum
Museet för det burgundiska livet ©dbrnjhrj

Utöva ditt kritiska öga på konsortiet

Om du gillar samtidskonst eller bara vill lära dig mer om det, finns det många utställningslokaler att se i Dijon. De Konsortium är ett av de största centra för samtida konst i Frankrike, som samlar cirka 300 verk av internationella konstnärer. Du kan också besöka Atheneum, Contemporary Art Fund (Frac) eller till och med privata gallerier.

Konsortiet Dijon
Le Consortium ©leconsortium.fr

Förundras över herrgårdarna i rue des forges

Rue des forges är en gata som inte bör missas i Dijon. Det är hem för många herrgårdar med enastående arkitektur. Gårdar, trädgårdar, rikt utsmyckade trappor ska upptäckas genom att trycka på dörrarna till denna skyddade sektor.

rue des Forges att se i Dijon
En fasad i rue des Forges ©blickwinkel2511

Andas naturen i hjärtat av staden

Att bläddra i Dijon är också att ta en frisk fläkt. I hela staden finns det många parker och trädgårdar för att ladda batterierna. Den franska trädgården La Colombière är en av de mest populära bland Dijonbor. Vandringen längs Ouche är också en mycket vacker utflykt i hjärtat av naturen.

Colombière Park Dijon
Colombière Park ©Arnaud 25

Att tro sig själv på medeltiden i glasgatan

Att promenera i rue verrerie ger intrycket av att vara i medeltiden och att kasta sig in i historien. Dess kullersten och korsvirkeshus ger en mycket trevlig pittoresk atmosfär. Antikaffärerna som har investerat det bidrar till den här atmosfären från förr.

Glasbruksgatan
Den vackra rue Verrerie ©PIERRE ANDRE LECLERCQ / Wikipedia Commons

Användbar information

För att bättre förbereda din ankomst till Dijon, här är vår praktiska information:

  • Tillgång till Dijon: Dijon ligger i centrala öster av Frankrike och är mycket väl betjänt av alla transportnät. Med TGV ligger Bourgognes huvudstad bara 1h30 från Paris eller 3h från Lille. Med bil är det 2 timmar från Lyon, 3 timmar från Paris och 5 timmar från Marseille. Många lågprisbussbolag trafikerar också staden.
  • Ta dig runt i Dijon: Stadens centrum kan utforskas till fots utan problem. Om det behövs kan de 2 spårvagnslinjerna, tillsammans med den kostnadsfria stadsbussen och Divia-bussnätet, ta dig till mer avlägsna distrikt.
  • De Dijon City Pass finns att dra nytta av besök och aktiviteter till reducerade priser.

Det väsentliga i Dijon… och efteråt?

Enbart Dijon är en sammanfattning av allt det arkitektoniska arvet i Frankrike och det franska sättet att leva. Förfölj hans stanna kvar i omgivningen eller mer allmänt i Bourgogne tillåter fullborda dessa vackra upptäckter både kulturellt och gastronomiskt. Så vad väntar du på för att låta dig överraskas?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *