10 platser att besöka i Bulgarien

Från Sofia, huvudstad i landet med mer än en miljon invånare, till Sinemorets, en by nära Turkiet, via Plovdiv, en dynamisk stad i mitten av landet… Bulgarien vimlar av aktiviteter och upptäckter för olika typer av resenärer. Det finns många romerska lämningar, Bulgarien är en av de viktigaste arkeologiska regionerna i Europa, vilket vittnar om den neolitiska, trakiska, hellenistiska eller romerska epoken. En vacker resa genom tiden i ett land som ser in i framtiden. Upptäck 10 viktiga besök att göra i Bulgarien!

Upptäckaren Sofia, huvudstaden

Landets politiska och kulturella centrum, Sofia är en modern och fängslande stad, med orientalisk charm. Promenera genom huvudstaden och upptäck:

  • Alexander Nevskij-katedralen;
  • konst- och historiska museer;
  • Boyana-distriktet och dess kyrka från medeltiden;
  • Rotunda Saint-Georges, den äldsta byggnaden i Sofia;
  • och många andra besök…

Du kommer inte få slut på saker att göra i Sofia!

Sofia katedral
Sankt Alexander Nevskij-katedralen ©ADonsky

Smaka på lokala smaker

Bulgarisk gastronomi är typisk för den i Balkanregionen och har i synnerhet starka likheter med sina grekiska och turkiska grannar. Så du kan smaka tarator, en kall soppa gjord på yoghurt, gurka och dill. Du kan också dricka en rakia, konjak mellan 40 och 80 %, som dricks vid ingången. Prova också parlenka, ett bröd i osyrat pitabröd.

tarator Bulgare
Le Tarator ©ptnphoto

Upptäck Plovdiv, en stad på resande fot

Den näst största staden i landet efter Sofia var Plovdiv vald till Europas kulturhuvudstad 2019. Gå på kullerstensgatorna i den medeltida gamla staden, utforska det trendiga Kapana-distriktet, titta på den 2 000 år gamla antika romerska teatern eller gå på en av de längsta gågatorna i Europa! Ett måste i Bulgarien.

Plovdiv Bulgarien
Plovdiv ©dennisvdw

Koppla av i de varma källorna

Mer än 5 000 termiska källor är listade i Bulgarien, av vilka många var kända redan under antiken. Vänd dig till de mest kända källorna som Velingrad, Serdica, Bankya, Hyssaria, Sandanski, Kustendil eller Saparéva banya. Oavsett om du vill njuta av fördelarna med spabehandling eller bara koppla av, fjädrar är ett måste i Bulgarien !

Velingradsjön
Le lac Velingrad ©IvanGeorgiev

Vandra den majestätiska Pirin National Park

Nationalparken Pirin, spridd över mer än 27 000 ha, ligger i sydvästra Bulgarien, 2,5 timmars bilresa från Sofia. Det är listat som ett världsarv UNESCO Häll i dess exceptionella landskap, fauna och flora. Utrusta dig med bra promenadskor och förundras över tallskogarna, de 1 300 typerna av växter, sjöar, vattenfall och grottor!

Parc national Pirin
Parc national Pirin ©martostop

Längs Svarta havet och dess badorter

Bulgarien börjar bli en ledande destination för sina badorter som gränsar till Svarta havet. Åk till Varna, Sozopol, Bourgas eller Nessebar för att upptäcka de traditionella bostäderna från tidigare århundraden samt de vita sandstränderna och det turkosa vattnet. Mellan sysslolöshet och viljan att lära sig mer om landets historiakusten kommer att glädja dig!

Nessebar Bulgarien
Nessebar ©vodniyaduh

Fly till Veliko Tarnovo

På samma avstånd från Sofia och Svarta havet, är Veliko Tarnovo en stad som är värd för Tzarevetz, en kunglig stad på 1300-talet. Från toppen av staden uppflugen på en kulle kommer du att beskåda ett panorama över Yantraflodens dal. Ströva runt i gamla stan och kör vidare till byn Arbanassi, 4 km bort, för att beundra de gamla kyrkorna. Veliko Tarnovo är en av de största platserna att göra i Bulgarien.

Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo ©Stoyan Katinov

Bad i Sinemorets

Skulle du hellre bada i det lugna vattnet i en flod eller i havets salta vågor? Välj båda! I Sinemorets skiljer en sandbank Veleka-floden och Svarta havet åt. Denna by ligger cirka 15 kilometer från den turkiska gränsen. Ett besök att göra i Bulgarien för komma ut från de stora badorterna vid kusten.

Sinemorets Bulgarien
Sinemorets ©ADonsky

Skidåkning i bulgariska orter

Bergsorterna har skidskolor, med instruktörer som talar flera språk och skidbackar på olika nivåer. I Vitosha, du tar den längsta linbanan i landet (6,5 km). I Borovetz kan du klättra till mer än 2 800 meter. I Pamporovo kommer du att beundra den typiska arkitekturen i byn Chiroka Laka. njut av vinternen topp att göra i Bulgarien!

Borovetz Bulgarien
Borovetz ©vilimit

Delta i aktiviteter kring rosen

Bulgarien står för cirka 70 % av världsmarknaden för eterisk olja Rose Damascena. Vidsträckta fält av rosor som odlas i det fria finns främst i Rose Valley i mitten av landet. Kazanlak är rosens huvudstad, det har till och med ett museum tillägnat denna blomma som är en av de mest doftande. Dra nytta av skördefesterna i juni eller delta i plockningen!

steg Damascena
Rose Damascena ©Radka Danailova

Måste-se i Bulgarien … och efter?

Visste du att bulgarer nickar från vänster till höger för att säga ”ja” och upp och ner för att säga ”nej”? Information att komma ihåg för att inte uppleva pinsamma missförstånd! Du är nu redo att upptäcka Bulgarien, ett av våra 5 nya destinationer att upptäcka i Europa !

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *