Azerbajdzjan, ett land olik alla andra

Historia, olja, fantastiska landskap och mer

Azerbajdzjan är ett land präglat av olja. Mellan Kaukasus, Centralasien och l’Irandet är ett land olik alla andra. Oljeriggar finns överallt runt Baku, huvudstaden, och det var ett av de första länderna som drabbades av svart guldfeber. Men det är också tack vare oljan som det har blivit ett rikt land – även om det har gett upphov till konflikter och enorma sociala ojämlikheter.

I dag, Azerbajdzjan försöker hitta en plats på turistmarknaden. Det är bra, du kommer att se att det finns många underverk att upptäcka när du reser.

Borrtorn nära Baku

Många oljekällor runt Baku / © Elnur

Toppsaker att se och göra i Azerbajdzjan

Yanar Dag eller de brända bergen

Denna exceptionella webbplats är hem till gasfickor som brinner kontinuerligt sedan 1950. På Absheron-halvön kan man se lågor lysa upp till 10 meters höjd.

Norr om Kaspiska havet, inte långt från Baku, i byn Mehemmed, det är ett fenomen att upptäcka absolut. Det är en mystisk plats och möjligheten att ta en vacker vandring.

Dags sida - Asheron - Baku

Le feu de Yanar Day / © Rita Willaert

Myllret av azerbajdzjanska basarer

Du kan hitta allt där i en mycket livlig atmosfär. Detta är ett tillfälle att köpa hasselnötter, russin, mandel för grönt eller svart te. Te är en del av det sociala livet i landet.

Gobustan och Shirvan National Park

Denna andra kuriosa i landet låter dig till och med njuta av de terapeutiska fördelarna med lera tack vare veritabla ”leriga vulkaner”. Gobustan-reservatet är hem för gaseller och vilda katter samt fantastiska hällristningar.

I en annan stil bör du också ta en omväg genom Lahij och dess hantverkare med förfäders kunnande med färgglada mattor, fint mejslade föremål.

lera vulkan

En lervulkans krater / © Tycson1

Passerar genom huvudstaden Baku

Sidenvägen och dess karavaner är alltid livliga. De vackraste finns i Baku och Sheki. Till en början var det vägbodar. De har alltid låga, välvda rum, ibland med golv, och öppnar mot en stor central innergård. Vi tar en resa tillbaka i tiden för en kväll eller en natt.

Baku är Azerbajdzjans huvudstad och ett viktigt handelsnav i århundraden. Det är en fantastisk gammal stad som är hem för både husvagnshus och futuristiska byggnader.
Vi besöker Shirvan-shahernas palats, Jungfruns torn, Multan caravanserai och vallarna. Bredvid stränderna med mån- och vulkanlandskap. Det kan vara bra att komma ihåg att staden har varit värd hans första Formel 1 Grand Prix 2016.

näst största stad i landet, Gandja är en historisk stad som ligger vid foten av Lilla Kaukasus, längs Kourafloden. Vi besöker dess historiska arv och dess sanatorium.

Seaside i Baku

Seaside i Baku / © Ramilaliyev

Souvenirkaviar?

Till sist, svårt att prata om en resa till Azerbajdzjan utan att prata om kaviar. Faktum är att nästan 90 % av världens kaviar kommer från Kaspiska havet. Idag har skyddsåtgärder vidtagits för att reglera produktionen, men det är fortfarande en välsmakande souvenir att ta med tillbaka i slutet av din vistelse!

Azerbajdzjan i praktiken

Flagga: ??
Huvudstad: Baku
Superfit: 86 600 km²
Antal invånare: 9,78 miljoner

Förändra

Azerbajdzjans manat är den lokala valutan som används i Azerbajdzjan. 2017, €1 = 1,95 MNT.

Språk

Azerbajdzjans officiella språk är azeriska, som också talas i delar av Iran.

Jet lag

Azerbajdzjan ligger i tidszonerna UTC/GMT+4. När det är middag i Paris är det alltså 14.00 i Baku.

Telefon

För att ringa Azerbajdzjan från Frankrike: slå 00994 + det lokala numret.
Från Azerbajdzjan till Frankrike: slå 0033 + numret till din korrespondent utan 0:an.

Väderleksrapport

Azerbajdzjan har flera klimat. Halvtorrt i öster, kontinentalt i väster, tempererat längs kusten… Baku är trevligt att besöka året runt, även om vintern kan vara hård. Den årliga nederbörden är låg i hela landet.

Formaliteter och visum

Ett visum (35 euro 2017) krävs för resenärer som vill resa till Azerbajdzjan, förutom för medborgare i länder som berörs av specialkost.

säkerhet

På grund av ihållande geopolitiska konflikter rekommenderas inte vissa områden, särskilt de i Nagorno-Karabach (vid den armeniska gränsen), Dagestan (vid den ryska gränsen), samt den iranska gränsen.
Å andra sidan finns det inga särskilda rekommendationer för de andra territorierna, inne i landet och längs kusten.

Som alltid bjuder vi in ​​dig till konsultera France Diplomacy-webbplatsen innan du åker på resa.

Anländer till Azerbajdzjan

Med flyg: Det finns många förbindelser från Västeuropa till Bakus internationella flygplats (GYD) med företag som Aeroflot och Turkish Airlines. Å andra sidan finns det ännu inga direktflyg mellan Frankrike och Azerbajdzjan.

användbara adresser

Franska ambassaden i Baku

7 rue Rassul Rza
AZ1000 BAKU
Tel: +994 12 490 8100
Nödsituation: +994 50 282 87 89
Fax: +994 12 490 81 28
E-post: presse.bakou-amba@diplomatie.gouv.fr

Webbplats: https://az.ambafrance.org

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *