De 9 vackraste tågstationerna i världen

Stationer som får dig att vilja ta (och vänta på) tåget

Du kommer att se att det ibland är bra att vänta på tåget!

Att resa, åka på semester innebär också att upptäcka dessa väsentliga och ofta förbisedda passageplatser. En kort rundtur på de vackraste stationerna i världen.

1. Antwerpen (Belgien)

Vald till ”världens vackraste station” av den amerikanska sajten Mashable, Antwerpens station byggdes mellan 1895 och 1905, på begäran av kung Leopold II. Dess arkitekt, Louis de la Censerie, inspirerades av Luzerns station i Schweiz. Från sitt riktiga namn Antwerpen Centraal är den helt gjord av sten, glas och metall och sticker ut som en katedral tack vare sin 75 meter höga kupol. Webbplatsen gynnades av en renovering 2009, med anledning av utbyggnaden av TGV-nätet i Belgien och länken till amsterdam, i Nederländerna. Ett bevis på sin tilltalande vann det europeiska stora priset för kulturarv.

Antwerpens centralstation

2. Liege (Belgien)

Liège-Guillemins station såg sig själv drivas in i 2000-talet när den invigdes 2009, och avslöjade sin smala metallprofil efter tio års arbete. Idag emblemet för staden Liège, stationen designades av den spanska arkitekten Santiago Calatrava Valls och kännetecknas av sina två stora stålbågar. Platsen tog namnet på den stadsdel där arbetet utfördes.

Liege Guillemins

3. London St. Pancras (Storbritannien)

Sedan 2007 stannar passagerare på Eurostar inte längre vid London Waterloo utan kl London St. Pancras. En historisk station, av gotisk arkitektur, byggd under den viktorianska eran, som utmärks av sina röda tegelstenar. Det ligger nära British Library, det berömda London-biblioteket som innehåller kopior av Magna Carta och Gutenberg-bibeln. Ursprungligen byggdes St Pancras för att underlätta tillgången till Midlands. Dess stora sal är uppkallad efter dess designer, William Henry Barlow.

London St. Pancras

4. Grand Central Terminal New York (USA)

A New York, Grand Central Terminal är en turistattraktion i sig. Den transporterar passagerare (och enkla besökare) tillbaka i tiden med sin stora klocka, sina grekiska och romerska skulpturer, sina teatraliska balkonger och sitt gröna tak, målat av en fransman, som representerar en karta över himlen. Besöket fortsätter i ”huvudhallen” som leder till en labyrint av restauranger och stånd. Det är också i Grand Central som den berömda ostronbaren (Oyster Bar) tar en stolthet. Slutligen leder den till ”Grand Central Market”, där entusiaster hittar delikatesser och cateringfirma över en sträcka av 120 meter.

Grand Central Terminal New York

5. Kuala Lumpur (Malaysia)

Den malaysiska huvudstaden sticker ut med en tågstation som blandar österländsk och västerländsk stil. Oklanderligt vit byggdes den i början av 1900-talet och färdigställdes 1910. Bättre att uppskatta den utifrån för att ta effektiva bilder.

Kuala Lumpur

6. Madrid-Atocha (Spanien)

Atocha station är den största iSpanien. Tågen trafikerar Andalusien såväl som Frankrike eller Madrids förorter. Dess allra första konstruktion går tillbaka till 1851, men en brand härjade en stor del av den i slutet av 1800-talet. Besökare märker det idag för dess glas- och stålarkitektur, och särskilt för den tropiska trädgården som sitter i lobbyn. 7000 träd, växter och palmer planterades. Stationen Madrid-Atocha är ökänd för att ha drabbats i mars 2004 av terroristattacker.

Madrid-Atocha

7. Maputo tågstation (Moçambique)

I Moçambique har huvudstaden Maputo kvar ett vittnesbörd om historien: dess tågstation. Webbplatsen designades verkligen av Gustave Eiffel personligen. Passagerare kan fortfarande närma sig två ånglok från tidigt 1900-tal. Maputo Station presenterar utställningar och anordnar jazzkonserter.

Maputo tågstation

8. Kanazawa (Japan)

Au Land av den uppgående solen, Kanazawa Station, i mitten-norr av ön Honshu, vänd mot Japanska havet, kombinerar modernitet och historia. Vid ingången reser sig en enorm torii, det vill säga en traditionell port som välkomnar besökare till japanska helgedomar, upp till 14 meter hög. Inuti är det en futuristisk station som tar emot passagerare, med sin majestätiska glaskupol som rymmer ett välsorterat köpcentrum. Dess tak är utrustat med solpaneler, vilket gav det titeln Japans första ekologiska station.

Kanazawa

9. Melbourne-Flinders Street (Australien)

I delstaten Victoria, i Melbourne, leder allt till stationen Flinders Street, som utmärker sig som den centrala axeln i en kulturstad. Dess viktorianska arkitektur och dess ockra färg kontrasterar mot landskapet, även när det regnar. Denna symbol för Melbourne vetter mot Federation Square, genomsyrad av modernitet. Flinders Street Station stod färdig 1854. Det var den allra första stationen iAustralienoch gav starten på det första ångtåget som cirkulerade i landet.

Melbourne-Flinders Street

© iStock

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *